Raport al Comisiei Europene – calea de urmat către o Europă mai rezilientă

Comisia Europeană a adoptat miercuri, 9 septembrie, primul său raport de analiză prospectivă strategică, cu obiectivul de a identifica provocările și oportunitățile emergente pentru a putea ghida mai bine alegerile strategice ale Uniunii Europene, se arată într-un comunicat al instituției, dat ieri publicității.

Rezultatele analizei prospective strategice vor ghida procesul de elaborare a celor mai importante inițiative politice. Aceasta va ajuta Comisia să elaboreze politici și o legislație capabile să facă față provocărilor viitorului și să răspundă atât nevoilor prezentului, cât și aspirațiilor pe termen lung ale cetățenilor europeni. Raportul din acest an prezintă argumentele în sprijinul utilizării analizei prospective în procesul de elaborare a politicilor UE și introduce conceptul cuprinzător de reziliență a UE.

Totodată, documentul examinează reziliența UE din patru perspective: socială și economică, geopolitică, ecologică și digitală. Pentru fiecare dintre aceste perspective, raportul identifică capacitățile, vulnerabilitățile și oportunitățile pe care le-a scos în evidență criza și care trebuie abordate pe termen mediu și lung.

Potrivit sursei citate, analiza prospectivă contribuie la consolidarea autonomiei strategice deschise a UE. Integrarea analizei prospective în toate politicile se va realiza prin:

  • desfășurarea în mod sistematic de exerciții de analiză prospectivă pentru toate inițiativele politice majore;
  • publicarea unor rapoarte anuale de analiză prospectivă strategică orientate spre viitor, care să analizeze tendințele și provocările emergente cu scopul de integra concluziile acestei analize în procesele noastre de elaborare a politicilor și de luare a deciziilor;
  • sprijinirea dezvoltării capacităților de analiză prospectivă ale UE și ale administrațiilor statelor membre și
  • construirea unei comunități dedicate analizei prospective incluzive și bazate pe colaborare, împreună cu UE și cu instituțiile și partenerii internaționali.

În cele din urmă, raportul de analiză prospectivă strategică propune un model de tablouri de bord ale rezilienței pentru a lansa discuțiile dintre statele membre și alte părți interesate importante cu privire la modalitatea optimă de monitorizare a rezilienței. Aceste discuții pot contribui la identificarea și evaluarea atuurilor și vulnerabilităților de la nivelul UE și al statelor membre în lumina tendințelor majore emergente și a provocărilor previzionate.

Referindu-se la document, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „În aceste vremuri dificile, liderii politici trebuie să aibă o viziune largă și orientată spre viitor. Acest raport demonstrează importanța rezilienței pentru o redresare puternică și de durată. Vrem să orientăm procesele de tranziție necesare într-o manieră durabilă, echitabilă și democratică”.

La rândul său, Vicepreședintele Maroš Šefčovič, responsabil cu relațiile interinstituționale și prospectiva, a precizat: „primul raport de analiză prospectivă strategică din istoria UE pune bazele unei metodologii prin care putem consolida reziliența Europei – promovând autonomia noastră strategică deschisă și construind unui viitor mai just, neutru din punct de vedere climatic și suveran din punct de vedere digital.”

Autor: Dragoș Ioniță / Sursa foto: Corporate Dispatch