Josep Borrell, despre importanța spațiului cibernetic

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, amintește importanța spațiului cibernetic și, mai presus, importanța promovării securității în acest mediu.

Printr-un comunicat de presă emis joi, 30 iulie, oficialul european își exprimă îngrijorarea, în numele UE, cu privire la siguranța cibernetică internațională. Acesta militează pentru promovarea unui spațiu deschis stabil, pașnic și sigur, în care drepturile omului și libertățile fundamentale sunt respectate pe deplin și pentru cooperarea statelor membre în vederea dezvoltării eficiente a domeniului.

Vom continua să ne consolidăm cooperarea în interiorul UE pentru a promova securitatea și stabilitatea internațională în spațiul cibernetic, pentru a crește rezistența globală și gradul de conștientizare cu privire la amenințările cibernetice și la activitățile cibernetice dăunătoare”, a menționat acesta, potrivit comunicatului de presă.

În domeniul securității cibernetice, UE deține o serie de instrumente menite să prevină și să combată atacurile îndreptate împotriva UE sau a statelor membre. În data de 30 iulie, Consiliul Uniunii Europene a decis să impună măsuri restrictive împotriva a șase persoane și trei entități, autori (sau parteneri) a unor atacuri cibernetice recente. 

Măsurile în cauză constau în interdicția de călătorie și în înghețarea activelor unor persoane fizice, precum și în înghețarea activelor unor entități sau organisme. Se interzice, de asemenea, furnizarea, în mod direct sau indirect, de fonduri persoanelor și entităților sau organismelor aflate pe listă.”, specifică Borrell.

Printre momentele care au îndemnat UE să folosească aceste instrumente fac parte tentativa de atac cibernetic împotriva OIAC (Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice) și cele cunoscute de public sub denumirile „WannaCry”, „NotPetya”, și „Operation Cloud Hopper”.

Autor: Georgiana-Valeria Costea