Comisia Europeană a lansat noua strategie de securitate a UE

Comisia Europeană a prezentat astăzi, 24 iulie, o nouă strategie a UE privind o uniune a securității pentru perioada 2020-2025, care se concentrează asupra domeniilor prioritare în care UE își poate aduce contribuția pentru a sprijini statele membre în consolidarea securității tuturor celor care trăiesc în Europa, se arată într-un comunicat al instituției dat publicității.

Documentul stabilește instrumentele și măsurile care urmează să fie dezvoltate în următorii 5 ani pentru a se asigura securitatea în mediul nostru fizic și în cel digital. Astfel, noua strategie stabilește 4 priorități strategice de acțiune la nivelul UE:

  • Un mediu de securitate orientat spre viitor – Comisia Europeană își asumă prezentarea unor noi norme ale UE privind protecția și reziliența infrastructurii critice, fizice și digitale. Un loc important în această direcție îl are securitatea cibernetică, Comisia urmând să prezinte prioritățile strategice în materie de securitate cibernetică menite „să asigure faptul că UE poate să anticipeze amenințările aflate în continuă evoluție”.
  • Combaterea amenințărilor aflate în continuă evoluție – Comisia va analiza măsurile de consolidare a capacităților de asigurare a respectării legii în cadrul investigațiilor digitale, „asigurându-se că acestea dispun de instrumente, tehnici și competențe adecvate, printre care inteligența artificială, volumele mari de date și calculul de înaltă performanță în politica de securitate”.
  • Protejarea europenilor împotriva terorismului și a criminalității organizate – în 2021, Comisia va prezenta o agendă pentru combaterea criminalității organizate, inclusiv a traficului de persoane. În curând va fi lansat și un nou plan de acțiune al UE împotriva introducerii ilegale de migranți, care se va axa „pe combaterea rețelelor infracționale, pe încurajarea cooperării și pe sprijinirea activității de asigurare a respectării legii”.
  • Un ecosistem european de securitate solid – sunt vizate consolidarea mandatului Europol și dezvoltarea în continuare a Eurojust „pentru a se asigura o legătură mai strânsă între autoritățile judiciare și cele de asigurare a respectării legii”.

Referindu-se la noua strategie de securitate, Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei și comisar pentru promovarea modului de viață european, a declarat: „Securitatea este o chestiune transversală care privește aproape toate aspectele vieții și vizează numeroase domenii de politică. Datorită noii strategii a UE privind o uniune a securității, asigurăm toate conexiunile necesare pentru a construi un autentic ecosistem de securitate. Este timpul să se depășească dihotomia falsă dintre mediul online și cel offline, dintre mediul digital și cel fizic, precum și dintre preocupările și amenințările interne și cele externe în materie de securitate”.

Sursa citată precizează că strategia se bazează pe progresele realizate anterior în cadrul Agendei europene privind securitate pentru perioada 2015-2020 a Comisiei și se concentrează asupra priorităților aprobate de Parlamentul European și de Consiliu.

Autor: Dragoș Ioniță / Sursa foto: EPRS