UE și China au semnat primul acord comercial semnificativ

By , in Internațional Stiri despre Uniunea Europeană on . Tagged width: , ,

Consiliul Uniunii Europene a adoptat astăzi, 20 iulie, deciziile privind semnarea acordului comercial bilateral cu guvernul Republicii Populare Chineze. Fiind primul acord semnificativ între cele două entități politice, acesta va asigura protecția pe piața chineză a 100 de produse agroalimentare din UE cu „indicații geografice”.

Complementar, același număr de produse de origine chineză vor fi protejate în UE. Printre acestea, se numără Pixian Dou Ban (pastă de fasole Pixian), Anji Bai Cha (ceai alb Antji), Panjin Da Mi (orez Panjin) și Anqiu Da Jiang (ghimbir Anqiu).

La patru ani de la intrarea în vigoare, domeniul de aplicare a prevederilor se poate extinde și pot fi adăugate mai multe produse, întrucât acordul include și un mecanism pentru completarea a noi indicații geografice.

În cazul României, printre produsele care se regăsesc pe lista oficială sunt: pălinca, salamul de Sibiu și vinurile Cotnari, Dealu Mare, Murfatlar, Recaș, Târnave, Țuică Zetea de Medieșu Aurit, Vinars Murfatlar, Vinars Târnave.

China este pe loc secund privind exporturile de produse agroalimentare din UE, cu o valoare totală de 12,8 miliarde de euro (în perioada de 12 luni cuprinsă între septembrie 2018 și august 2019). De asemenea, pentru produsele cu indicații geografice, China este a doua destinație a exporturilor UE, însumând 9% din valoarea lor.

Autor: Georgiana Costea / Sursa foto: Twitter