Comisia solicită măsuri privind protecția lucrătorilor sezonieri

By , in Stiri despre Uniunea Europeană on . Tagged width: ,

În contextul pandemiei cauzate de virusul SARS-CoV-2, Comisia Europeană solicită luarea de măsuri de protecție în situația lucrătorilor sezonieri. Pe data de 16 iulie aceasta a emis un comunicat de presă prin care prezintă autorităților naționale, inspectoratelor de muncă și partenerilor sociali orientări menite să reducă riscul de infectare cu noul tip de coronavirus.

Se remarcă un proces european de reformă, iar una dintre prioritățile UE reprezintă asigurarea siguranței forței de muncă, având în vedere caracterul temporar al activității. Accentul cade pe garantarea drepturilor și sănătății persoanelor ce ocupă un loc de muncă sezonier și, desigur, informarea acestora cu privire la drepturile și obligațiile pe care le au.

În fiecare an, sute de mii de lucrători sezonieri sprijină sectoare extrem de importante ale economiei UE, cum ar fi sectorul alimentar și cel agricol. Pandemia de COVID-19 a scos la lumină condițiile de trai și de muncă dificile cu care se confruntă acești lucrători. Acest aspect trebuie abordat.”, declară Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale. 

Pandemia a scos la iveală deficiențe majore în acest domeniu și a oferit o viziune mai clară a problemelor ce pot crește riscul de formare a focarelor de COVID-19.

Orientările noastre sunt un semnal de alarmă adresat statelor membre și întreprinderilor pentru că acestea să se asigure că își îndeplinesc obligațiile care le revin în ceea ce privește protecția lucrătorilor indispensabili, care sunt, totuși, vulnerabili.”, adaugă Schmit.

Autoritățile naționale sunt responsabile pentru aplicarea corespunzătoare a normelor UE privind muncitorii sezonieri. Comisia Europeană monitorizează întregul proces pentru a se asigura că drepturile și libertățile lucrătorilor sunt respectate, iar măsurile privind protecția lor împotriva virusului sunt adoptate cu strictețe.

Autor: Georgiana Costea