Își extinde UE granițele spre Balcani?

Procesul de extindere al Uniunii Europene constituie un punct de interes internațional, însă prioritățile privind redresarea economică, digitalizarea sau mediul au acaparat atenția presei europene. Discursul liderilor privind integrarea europeană a născut controverse, opinii sceptice și întrebări referitoare la procesul de aderare a statelor. Mai exact, a fost conturată dilema: Mai e posibilă extinderea UE spre Balcanii de Vest?

„Cred că este în interesul nostru geostrategic comun să avem Balcanii de Vest cât mai aproape de Uniunea Europeană”, declara Ursula von der Leyenin în cadrul Reuniunii Informale UE-Balcanii de Vest din februarie.
Asemenea oricărei alte referiri la Balcanii de Vest și procesul de extindere, opinia publică a fost sceptică în fața declarațiilor președintelui Comisiei. Atitudinea reticentă a presei privind acest subiect s-a evidențiat și mai mult în contexul pandemiei cauzate de SARS-CoV-2, fiind evidențiate opinii puternice privind prioritățile UE și poziționând integrarea europeană pe un loc secund.

Această situație, însă, a fost brusc schimbată atunci când Dusko Markovic, primul minstru al statului Muntenegru, a declarat faptul că ultimul capitol, cel privind concurența, din cadrul negocierilor de aderare va fi deschis.
„Aceasta este o zi minunată pentru Muntenegru, care va deveni astfel prima țară candidată care va deschide toate capitolele de negociere”, a spus Marković în data de 23 iunie, referindu-se la cele șase țări din Balcanii de Vest, dintre care patru sunt candidați formali pentru aderarea la UE: Muntenegru, Serbia, Albania și Macedonia de Nord.

Muntenegru a depus cererea de aderare la UE în data de 15 decembrie 2008, adoptând poziția de stat candidat în decembrie 2010. La 12 octombrie 2011, Comisia Europeană a emis un aviz favorabil, iar anul 2012 a marcat începutul negocierilor. Până în prezent, statul a închis provizoriu trei din cele 35 de capitole.
Decizia oficială a statelor membre privind deschiderea ultimului capitol este așteptată vineri, 26 iunie, în Consiliu.

Între timp, Tonino Picula, europarlamentarul croat care conduce dosarul Balcanilor de Vest în Comisia pentru Afaceri Externe, a felicitat statul pentru această ultimă realizare și privește optimist către viitor: „Sunt cei mai apropiați de aderarea deplină la UE, care depinde în continuare de îndeplinirea tuturor criteriilor stabilite”, a menționat acesta.

Presa europeană a urmărit atent aceste evenimente, iar deschiderea acestui ultim capitol din negocierile privind aderarea reprezintă un moment de o importanță majoră. Va fi Muntenegru primul, dintre statele balcanice, care va deveni membru UE?

Autor: Georgiana Costea