Strategia UE pentru accelerarea dezvoltării unui vaccin împotriva COVID-19

By , in Stiri despre Uniunea Europeană on . Tagged width: , , , ,

Miercuri, 17 iunie, pe fondul crizei cauzate de coronavirus, Comisia Europeana a prezentat o strategie pentru accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuirii unui vaccin eficient împotriva COVID-19, informează site-ul oficial al instituției.

„Este un moment important pentru știință și solidaritate. Nimic nu este sigur, dar am convingerea că putem mobiliza resursele necesare pentru a găsi un vaccin care va învinge acest virus o dată pentru totdeauna. Trebuie să fim gata să producem și să punem la dispoziția populației acest vaccin pe întreg teritoriul Europei și în întreaga lume. Acest vaccin va constitui un progres major în lupta împotriva coronavirusului și o mărturie a ceea ce noi, în calitate de parteneri, putem obține atunci când ne punem laolaltă ideile, lucrările de cercetare și resursele. Uniunea Europeană va face tot posibilul pentru a se asigura că toți cetățenii, indiferent de locul în care trăiesc, au acces la un vaccin”, a declarat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

„Colaborarea ne va spori șansele de a asigura accesul la un vaccin sigur și eficace, la scara de necesară și în cel mai scurt timp posibil. Vaccinul va fi astfel accesibil în mod just și echitabil pentru toți în întreaga UE și la nivel mondial, ceea ce constituie cea mai bună ocazie de a găsi o strategie de ieșire definitivă din criza provocată de COVID-19”, a adăugat comisarul pentru sănătate și siguranță medicală, Stella Kyriakides.

Strategia Uniunii Europene este bazata pe doi piloni: asigurarea de producție de vaccinuri și de rezerve pentru statele membre prin intermediul Instrumentului pentru sprijin de urgență și adaptarea cadrului de reglementare pentru a îl flexibiliza. Mai mult decât atât, Comisia Europeană susține respectarea accesului universal, echitabil și la prețuri accesibile la vaccinuri, în special pentru țările cele mai vulnerabile.

Autor: Marius Arsene