Ciprul critică acțiunile agresive ale Turciei

Turcia riscă să își piardă statutul de stat candidat la aderarea în UE dacă nu pune capăt acțiunilor sale agresive efectuate în zona bazinului de est al Mării Mediteraneene; aceasta este viziunea președintelui Republicii Cipru, Nikos Anastasiades, conform POLITICO.

Nikos Anastasiades susține că Turcia a depășit măsura prin exploatarea de petrol și gaze naturale de pe coasta insulei Cipru; Uniunea Europeană critică de asemenea aceste acțiuni, întrucât se încalcă zona economică exclusivă insulei. „Ori se conformează cu termenii și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească orice țară care dorește să adere, altfel ei [Turcia] nu pot fi priviți drept posibili candidați sau măcar să fie acceptați”, a declarat Anastasiades într-un interviu pentru POLITICO. Totuși, aderarea Turciei este considerată de către președinte a fi în avantajul țării sale. „Vrem ca Turcia să devină stat membru al UE, preferăm să avem un vecin european.”, a mai spus acesta.

Uniunea Europeană a convenit în februarie să sancționeze două persoane pentru acțiunile de foraj făcute de Turcia. O asemenea acțiune de represare a fost catalogată de unii diplomați ai Uniunii drept o sancțiune ușoară deoarece tări membre importante, precum Germania, nu doresc să implementeze niște măsuri decisive împotriva Turciei, care joacă un rol important în reducerea fluxului de imigranți spre Europa.
Adăugarea de nume la o listă de sancțiuni reprezintă „una dintre opțiunile disponibile”, afirmă președintele Ciprului. Acesta consideră că „UE nu ar avea altă opțiune decât să se confrunte cu întregul spectru al relațiilor dintre UE și Turcia.”

Președintele Ciprului este dispus să accepte să acorde ciprioților turci o parte din veniturile pe zăcămintele din gaze naturale dacă guvernarea din Ankara recunoaște drepturile de exploatare a energiei ale Nicosiei. Dacă se va realiza acest lucru, tensiunile dintre Turcia și insula Ciprului s-ar mai diminua.

Autor: Teofil Memelis / Sursă foto: Politico