După săptămâni de penurie, Franța are acum un surplus de 40 de milioane de măști de protecție

Cetățenii francezi sunt îndemnați să cumpere măști de față reutilizabile, produse pe piața internă, mai degrabă decât să le importe pe cele de unică folosință din China, informează Euronews.

„Pe măsură ce epidemia dispare, companiile textile rămân cu stocuri mari de măști și țesături neutilizate”. În plus, activitățile lor obișnuite, care sunt foarte dependente de sectoarele profund afectate de această criză (aeronautică, automobile, hoteluri, restaurante, îmbrăcăminte, evenimente) „se luptă pentru a reporni.”, a declarat un reprezentant al Uniunii Industriilor Textile (UIT).

Conform sursei citate, companiile cer guvernului să depoziteze aceste măști de față, pregătind astfel un stoc de rezervă care să poată face față unei posibile viitoare epidemii, „în semn de recunoaștere a industriașilor care și-au reconvertit producția la cererea sa”. Măștile de față sunt „durabile și neperisabile”, având un preț „semnificativ mai mic decât cel al măștilor de unică folosință”.

Drept răspuns, Secretarul de Stat al Ministerului Economiei, Agnès Pannier-Runacher, le-a cerut companiilor la începutul acestei săptămâni să cumpere aceste „măști lavabile, reutilizabile” pentru angajații lor, în loc să comande măști chirurgicale de unică folosință, adesea importate din China.
Utilizarea măștilor de față este obligatorie doar în transportul public și de către profesorii și elevii din învățământul secundar. Cu toate acestea, francezii sunt puternic încurajați să poarte una în orice situație în care măsurile de distanțare socială nu pot fi respectate pe deplin

Autor: Vlad-Alexandru Soare / Sursă foto: Euronews