Calitatea apelor pentru scăldat din Europa rămâne la un nivel ridicat

Conform ultimului raport anual publicat ieri, 8 iunie, de către Agenția Europeană pentru Mediu, apele pentru scăldat din Europa se mențin la un nivel ridicat al calității. Conform studiului, în 2019, aproximativ 85% din totalul apelor de scăldat din Europa au îndeplinit condițiile pentru a primi calificativul „excelent”, care indică cel mai ridicat nivel al calității apelor.

„Este rezultatul unor eforturi susținute din partea multor persoane, de-a lungul multor ani. Raportul din acest an confirmă, încă o dată, faptul că cetățenii europeni se pot bucura în continuare în Europa de ape pentru scăldat care îndeplinesc standarde foarte înalte de calitate și că trebuie să luăm toate măsurile necesare pentru ca acest lucru să fie valabil și în viitor”, a declarat Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, ape și pescuit.

Conform datelor acestui raport, 22.295 de ape pentru scăldat la nivelul Uniunii Europene, Elveției și Albaniei au fost analizate din punct de vedere al calității, dintre care aproape toate îndeplinesc cel puțin cerințele minime ale calității apei. Astfel, aproape 95% din totalul apelor pentru scăldat din Europa au primit cel puțin calificativul „suficient”, reprezentând standardul minim de calitate a apei potrivit Directivei UE privind apele pentru scăldat.

Cu ajutorul acestei directive s-a reușit un progres remarcabil în ceea ce privește calitatea apelor pentru scăldat, nivelul deșeurilor care se varsă în acestea scăzând drastic în ultimii 40 de ani, ajungându-se în punctul în care apele pentru scăldat nu doar că îndeplinesc standardele minime de calitate, ci ajung la cel mai înalt nivel al calității.

Pe baza acestei evaluări, Comisia intenționează să lanseze o evaluare a directivei pentru a vedea care măsuri au adus rezultate și care nu, cu scopul de a se decide dacă sunt necesare noi inițiative pentru continuarea procesului de îmbunătățire a calității apelor pentru scăldat.

Autor: Mihail Răzvan Coadă