Protestele din SUA – solidaritate sau abuz de putere?

By , in Internațional on . Tagged width: , , , ,

În ultimele zile, presa internațională a fost acaparată de cel mai controversat subiect din perioada aceasta, imediat după COVID-19. Este vorba despre protestele din SUA care au răbufnit în urma morții cetățeanului american de culoare, George Floyd, ucis chiar de autoritățile din Minnesota.

Conform informațiilor furnizate de EuroNews, mesajul protestatarilor americani a ajuns până în Europa. Mișcarea Black Lives Matter beneficiază în momentul de față de suportul a mii de europeni, numărul lor fiind în creștere. Unul dintre motivele care pot fi observate nu vizează doar sentimentul de nedreptate al oamenilor cu privire la tratamentul discriminatoriu față de afro-americani, ci reprezintă, în același timp, un moment oportun pentru cetățeni să-și manifeste frustrările și nemulțumirile față de tratamentul abuziv al forțelor de ordine din ultimii ani.

La nivel diplomatic, Comisia Europeană nu a ezitat să condamne incidentul din Statele Unite, catalogând acțiunile polițiștilor americani drept un „abuz de putere”. „Toate societățile trebuie să rămână vigilente față de utilizarea excesivă a forței și să se asigure că toate aceste incidente sunt gestionate rapid și eficient, cu respectarea deplină a statului de drept și a drepturilor omului .

Acesta este un abuz de putere, iar el trebuie denunțat și combătut în SUA și oriunde în lume”, a declarat Josep Borrell pentru reporterii EUObserver. „Susținem dreptul la proteste pașnice și, de asemenea, condamnăm violența și rasismul de orice fel. Avem încredere în abilitatea americanilor de a se reuni, de a se vindeca, împreună, ca națiune(…) și permiteți-mi să repet că toate viețile contează…” a mai declarant diplomatul în cadrul unui interviu acordat EuroNews.

După atingerea punctului culminant al protestelor prin violență și vandalism, precum ne relatează presa internațională, mulți au început să chestioneze integritatea acestor manifestări și modul în care vor evolua. Situația pare cu atât mai incertă deoarece fenomenul „George Floyd” pare să se răspândească cu rapiditate la nivel european. Mii de oameni din Londra, Berlin, Amsterdam, Frankfurt, Paris și Hamburg se află în stradă protestând împotriva rasismului instituțional și a violenței exercitate de poliție, precum ne relatează The Wall Street Journal și EuroNews. În contextul acestor proteste, COVID-19 nu mai reprezintă o prioritate pentru protestatari, deși o parte dintre aceștia fac tot posibilul pentru a respecta normele de distanțare socială, în timp ce alții le ignoră cu desăvârșire.

O altă problemă va fi reprezentată de modul în care protestatarii pașnici vor reuși să îi marginalizeze pe cei violenți. Protestatarii americani fac tot posibilul pentru a inhiba astfel de comportamente deviante, însă pare să nu fie suficient. Situația devine cu atât mai îngrijorătoare cu cât, conform The Wall Street Journal, astfel de manifestări violente au fost identificate inclusiv la nivel european.

Autor: Andrei Toader