Comisia Europeană sprijină Alianța pentru vaccinuri cu 300 milioane €

Comisia Europeană promite Alianței pentru vaccinuri, Gavi, o contribuție de 300 de milioane de euro în perioada 2021-2025. Banii vor fi folosiți pentru vaccinarea a 300 de milioane de copii de pe tot cuprinsul planetei și vor finanța crearea de rezerve de vaccinuri pentru a opri viitoarele epidemii, informează site-ul Comisiei.

La strângerea de contribuții dedicate răspunsului global la Coronavirus, co-organizat de către Comisia Europeană, au fost strânși mai mult de 1,5 miliarde € pentru Gavi, inclusiv 488 de milioane € pentru distribuirea vaccinului contra Coronavirus odată produs.

„Vaccinurile pot salva vieți doar dacă toți cei în nevoie au acces la ele, în special în cele mai vulnerabile comunități și regiuni ale lumii. Din acest motiv, munca prestată de Gavi, Alianța pentru vaccinuri, este atât de importantă. Aceasta le oferă țărilor în curs de dezvoltare mijloacele de a construi sisteme de sănătate mai puternice și programe de imunizare pentru a face lumea un loc mai sigur. Mă bucur că Comisia Europeană poate sprijini Gavi în această sarcină crucială. Asta ne va permite să depășim pandemia și să prevenim o alta.”, a declarat Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Acești bani vor contribui la salvarea a 8 milioane de vieți, sprijinind tranziția unor țări vizate către auto-finanțare. Se vor oferi 3,6 miliarde $ spre programe de vaccinare auto-finanțate sau co-finanțate național, 3,2 miliarde de doze de vaccin pentru 55 de state în nevoie, ceea ce va stabili 1,4 miliarde contacte între familii și sistemele de sănătate prin vaccinare, prevenind revenirea polio în colaborare cu Inițiativa Globală de Eradicare a Polio. De asemenea, se vor asigura rezerve de vaccine pentru situații de urgență.

Finanțarea va fi asigurată prin Instrumentul de Vecinătate, Dezvoltare și Cooperare Internațională, căruia Comisia i-a ridicat valoarea la 96,4 miliarde €, cu condiția ca Mecanismul Financiar Multianual să fie aprobat în liniile mari ale direcțiilor oferite de către Comisia Europeană.
Gavi, Alianța pentru vaccinuri este un parteneriat public-privat non-profit global, cu sediul în Geneva. Scopul acesteia este de a acorda resurse financiare și expertiză, încercând să aducă laolaltă guverne și producători de vaccine atât în țările industrializate, cât și în cele în curs de dezvoltare, agenții ONU cheie, institute de sănătate publică și cercetare, dar și sectorul privat și societatea civilă pentru a salva vieți și a asigura accesul la vaccine noi și nefolosite în țările sărace. Până în August 2019, Gavi a prevenit 13 milioane de decesuri, prin imunizări de rutină pentru mai mult de 760 de milioane de oameni, precum și prin campanii în 74 de țări pentru imunizarea a mai mult de 960 de milioane de oameni. Gavi este una dintre cele 12 inițiative mondiale de sănătate care s-au angajat să lucreze împreună în Planul de Acțiune Globală pentru Vieți Sănătoase pentru toți, lansat în cadrul Adunării Generale ONU din Septembrie 2019.

Răspunsul Global la Coronavirus se bazează pe angajamentul făcut de liderii G20 pe 26 Martie de a forma un front comun contra pandemiei și a strâns până în momentul acesta 9,8 miliarde €, prin intermediul donatorilor săi. Pe 24 Aprilie, Organizația Mondială a Sănătății și mai mulți actori globali în domeniul sănătății au lansat o colaborare la nivel global pentru dezvoltarea accelerată, producerea și Accesul global la Unelte COVID-19 – Acceleratorul AUC.

Autor: Cezar-Iulian Blebea / Sursă foto: Capital.ro