Știrile false legate de tehnologia 5G și Covid-19 sunt anulate

Statele europene care se bazează pe tehnologia 5G când vine vorba de creșterea economică vor să combată teoriile conspirației care leagă răspândirea coronavirusului de a cincea generație de rețele mobile, relatează EURACTIV.

Conform unor rapoarte prezentate de reprezentanții unor grupuri de telecomunicații, în 10 state europene au existat cazuri de hărțuire față de angajații firmelor și au avut loc peste 140 de atacuri asupra infrastructurii mobile. Asemenea cazuri s-au raportat în special în Marea Britanie, dar și în Țările de Jos, Franța, Belgia și Germania. Declarațiile făcute de Organizația Mondială a Sănătății vin să nege orice fel de afirmație care leagă extinderea noului coronavirus cu dezvoltarea acestei noi tehnologii. „Virusurile nu pot călători prin unde radio sau rețele mobile, iar COVID-19 s-a extins și în țările unde nu este dezvoltată tehnologia 5G”, susțin reprezentanții OMS.

Potrivit unui document al UE citat de Reuters, țările membre și-au exprimat îngrijorarea asupra acestor atacuri în cadrul unei conferințe video care a avut loc vinerea trecută. Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene susține importanța luptei împotriva răspândirii dezinformărilor legate de rețelele 5G, axându-se cu precădere pe combaterea informațiilor false care transformă tehnologia într-o amenințare la adresa sănătății cetățenilor. De asemenea, Comisia Europeană respinge asemenea afirmații.

Autor: Teofil Memelis / Sursă Foto: Euractiv