Un summit de criză G20 este cerut de sute de personalități

By , in Internațional on . Tagged width: ,

AFP informează că peste 200 de personalități au lansat un apel prin care cer organizarea unei reuniuni de urgență a G20 (grupul celor mai mari țări industrializate și emergente) prin care vor să discute gravitatea efectelor epidemiei de COVID-19, aceștia ne mai având răbdare până la viitorul summit care ar avea loc în noiembrie anul acesta.

Într-o scrisoare deschisă, 225 de personalități din vaste domenii precum și foști guvernatori (ex-secretatul general ONU Ban Ki-Moon), au declarat că „Fără o acţiune a G20, recesiunea provocată de pandemie nu va face decât să se agraveze, afectând toate economiile şi popoarele şi naţiunile cele mai mai marginalizate şi cele mai sărace din lume”. Până la sfârșitul scrisorii își arată nemulțumirile și mai adaugă următorul lucru: „reprezentând 85% din PIB-ul nominal mondial, G20 are capacitatea de a conduce mobilizarea resurselor la scara necesară. Noi cerem liderilor (lumii) să o facă imediat”.

Aceștia mai doresc să se coordoneze la nivel internațional pentru a se realiza un vaccin eficient și cât mai rapid împotriva acestei boli. Fostul premier Gordon Brown şi-a exprimat regretul de altfel că G20 „lipseşte la apel” în plină pandemie și a mai scris pentru cotidianul The Guardian că „Nu este doar o abdicare de la responsabilitate, este potenţial o condamnare la moarte a celor mai săraci din lume, al căror sistem de sănătate necesită un ajutor internaţional şi de care depind ţările cele mai bogate pentru a împiedica un al doilea val al maladiei să ne lovească”.

G20 este format din Arabia Saudită, Africa de Sud, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia şi Uniunea Europeană. 

Autor: Maria-Andrada Tubultoc