Donatorii internaționali sprijină refugiații și migranții venezueleni și țările din regiune

Marți, 26  mai, guvernul spaniol și Uniunea Europeană au convocat Conferința internațională a donatorilor, cu scopul de a oferi sprijin refugiaților și migranților din Venezuela, dar și țărilor aflate în regiune, informează site-ul oficial al Comisiei Europene.

Mișcarea de solidaritate a fost susținută de înaltul comisar al Națiunilor Unite pentru refugiați (UNHCR) și al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM). Suma oferită de donatorii internaționali se ridică la 2,544 miliarde de euro, dintre care 595 milioane sunt sub formă de granturi. Comisia Europeană a decis alocarea a 144,2 milioane de euro pentru asistență umanitară imediată, pentru dezvoltare pe termen mediu și lung, dar și pentru intervenții de prevenire a conflictelor. De asemenea, Banca Europeană de Investiții sprijină regiunea prin împrumuturi în valoare de  400 milioane de euro.

„Uniunea Europeană nu a uitat niciodată poporul venezuelean. Astăzi am mobilizat comunitatea internațională pentru a oferi asistență suplimentară milioanelor de venezueleni strămutați și țărilor din America Latină care îi găzduiesc. Le mulțumesc donatorilor internaționali pentru angajamentele lor generoase. Tot astăzi am readus în prim-plan una dintre cele mai grave crize ale strămutării populației din istoria recentă.”, a declarat Înaltul Reprezentant și vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell.

Comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, a declarat: „Angajamentul nostru colectiv demonstrează importanța parteneriatului la nivel mondial pentru a răspunde unor provocări precum criza migrației din Venezuela pe fondul pandemiei de coronavirus. Ne vom continua eforturile pentru a consolida legătura dintre domeniul umanitar și cel al dezvoltării și pentru a crea parteneriate trainice în favoarea dezvoltării durabile.”

Finanțarea realizată de UE va avea ca obiective principale susținerea promovării integrării socio-economice a migranților și refugiaților. Sănătatea, economia alimentația și nutriția sunt principalele aspecte care vor beneficia de acest sprijin, distribuit în special în Columbia, Peru și Ecuador.

Asistență umanitară, în valoare de 67,7 milioane de euro, va fi utilizată pentru sprijinirea refugiaților și a persoanelor strămutate în interiorul țării și comunităților-gazdă. Aceasta va consolida, în principal,serviciile sociale de bază ( sănătatea, educația, nutriția etc.)

Sursele suplimentare de finanțare vor face parte din pachetul financiar „Team Europe”, prin care s-a oferit ajutor țărilor afectate de COVID-19.

Autor: Cristina Bustea