Comisia lansează o consultare publică pentru protejarea și facilitarea investițiilor în cadrul UE

Marți, 26 mai, Comisia a lansat  o consultare publică privind protejarea și facilitarea investițiilor transfrontaliere în spațiul economic UE, informează site-ul oficial al instituției.  

Efectele economice negative cauzate de pandemia coronavirus au sporit importanța fondurilor private pentru crearea locurilor de muncă, diversificarea serviciilor și a produselor pe piața unică europeană. În acest sens, s-a conturat o nevoie de a formula un cadru normativ coerent și eficient pentru a impulsiona mediul de afaceri să fluidizeze investițiile, fără a întâmpina dificultăți.

Conform noului Plan de acțiune, detaliat în Strategia industrială pentru Europa, vor fi incluse în interiorul uniunii piețelor de capital noi măsuri de protecție a investițiilor inter comunitare. În ceaa ce privește IMM-urile, acestea vor beneficia de o limitare a restricțiilor privind sursele de finanțare pentru a diversifica fluxul de capital.

 Nevoia acestei consultări publice apare pe fondul încetării tratatelor de investiții în interiorul UE. Scopul este de a evalua actualul cadru legislativ pentru protecția investițiilor și mecanismele de soluționare a proceselor juridice. Acest lucru va fi realizat prin consultarea tuturor acționarilor care doresc să împărtășească opinii și experiențe cu privire la modul de funcționare al investițiilor transfrontaliere în UE, dar și să își exprime propunerile de îmbunătățire.

Comisia va folosi rezultatele consultării publice, care se va încheia la 8 septembrie 2020, în scopul dezvoltării unor viitoare inițiative politice care să ia în calcul experiența acumulată în urma acestora.

Autor: Mihail-Cristian Fotache