Comisia lansează o consultare publică privind facilitarea investițiilor transfrontaliere în cadrul UE

Astăzi, 26 mai, Comisia a lansat o consultare publică referitoare la protejarea și facilitarea investițiilor private, acestea fiind esențiale pentru refacerea economică, prin crearea de noi locuri de muncă și prin diversificarea produselor și serviciilor din cadrul pieței unice.

Impactul asupra economiei cauzat de coronavirus este unul major, Comisia fiind nevoită să caute noi mijloace prin care să susțină refacerea economică. Astfel, această consultare publică are ca scop încurajarea cetățenilor și întreprinderilor de a investi în UE, iar pentru ca acest lucru să fie realizabil este nevoie de norme specifice și căi de atac eficiente. În noua Strategie industrială pentru Europa, Planul de acțiune privind uniunea piețelor de capital va conține noi măsuri de protecție a investițiilor în interiorul UE și deblocarea unor sume pentru finanțarea întreprinderilor europene, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii care au avut cel mai mult de pierdut de pe urma situației actuale.

Prin această consultare publică se vor obține informații esențiale pentru viitoarele demersuri ale UE, luând în considerare opinia cetățenilor și persoanelor interesate față de cadrul actual de protejare al investițiilor, normele de fond și mecanismele de soluționare a litigiilor.

„Promovarea investițiilor transfrontaliere în interiorul UE este acum mai importantă ca niciodată. Dacă dorim să sporim investițiile transfrontaliere, trebuie să sporim încrederea investitorilor. Încurajez cât mai multe părți interesate să împărtășească opiniile și experiențele lor privind investițiile transfrontaliere în UE, precum și modalitățile prin care acestea pot fi îmbunătățite”, a declarat Valdis Dombrovskis, comisarul pentru piața internă și servicii. Persoanele interesate sunt încurajate să furnizeze cât mai multe informații în acest chestionar, perioada de consultare fiind între 26 mai 2020 și 8 septembrie 2020.

Autor: Mihail-Răzvan Coadă