Negocieri fără final între Regatul Unit și Uniunea Europeană

Negocierile care vor avea loc săptămâna viitoare vor aborda mai multe subiecte printre care și pescuitul care o să aibă loc în apele teritoriale ale Regatului Unit, iar cea mai mare parte a capturilor o să ajungă către pescării europene. Sursele diplomatice au anunțat că Uniunea Europeană este dispusă să renunțe la abordarea sa „maximalistă” ce privește pescuitul.

Marți, Reuters a relatat ca acest fapt reprezintă o concesie importantă făcută de blocul comunitar în discuțiile cu Londra despre relațiile dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. Regatul Unit dorește să dețină controlul absolut asupra apelor și pescuitului sale după ce o să se încheie perioada de negocieri.

Perioada de tranziție post-Brexit, în care Marea Britanie aplică regulile Uniunii Europene, se încheie pe 31 decembrie 2020. Dacă până atunci nu o să se încheie nici un acord între cele două, relațiile economice vor fi guvernate de regulile Organizației Mondiale a Comerțului.

Michel Barnier (vicepreședinte al Partidului Popular European ;i negociatpr al UE cu Marea Britanie) a descris întâlnirea ce a avut loc în urmă cu 10 zile drept „dezamăgitoare” și este pesimist cu privire la șansele încheierii unui acord între Marea Britanie și Uniunea Europeană până la finalul acestui an. Acesta a mai precizat că Uniunea Europeană se pregătește de un astfel de scenariu.

Următoarele negocieri dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie vor începe la 1 iunie.

Autor: Maria-Andrada Tubultoc