Partidul lui Macron pierde majoritatea în Parlament

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a pierdut majoritatea absolută din a doua cameră din Parlament, Adunarea Națională, odată cu dezertarea a șapte membri ai parlamentului din partidul său „en Marche”, relatează POLITICO.

Conform sursei citate, noul partid creat, din care fac parte și foști membri ai partidului „en Marche”, se numește „Ecologie, Democrație, Solidaritate” și promovează o politică a „dreptății mediului înconjurător și a valorilor sociale”. Acesta nu se va alătura majorității din parlament și nici opoziției, dar se va implica activ în procesul decizional atunci când sunt tratate probleme care sunt în concordanță cu valorile pe care le susține partidul. Partidul are 17 membri în total, inclusiv Cédric Villani, care a candidat pentru mandatul de primar al Parisului împotriva candidatei din partea partidului „en Marche”, Agnès Buzyn.

Odată cu protestele vehemente ale Vestelor Galbene, unii membrii de stânga ai partidului „en Marche” s-au declarat nemulțumiți de evoluția partidului în timpul mandatului lui Macron. Aceștia susțin că „en Marche” era menit să elimine divizarea tradițională între orientările de stânga și de dreapta, însă în momentul de față a devenit mai mult un partid de centru-dreapta.

Totuși, guvernarea președintelui Macron critică această acuzație din rândul membrilor „en Marche”. „Obiectivele acestui mandat erau destul de clare încă de la început: disciplină fiscală, revigorarea economiei și realizarea unei piețe a muncii mai flexibile. Noi am implementat acest program încă din 2017, fără a devia de la nucleul valorilor noastre politice.”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului, Sibeth Ndiaye.

Un grup are nevoie de 289 de locuri pentru a avea majoritate absolută în camera inferioară a parlamentului. LREM are acum 288 de membri – în scădere de la 314 la începutul mandatului lui Macron – dar guvernul păstrează o majoritate confortabilă, datorită sprijinului a 46 de parlamentari din grupul aliat MoDem condus de primarul lui Pau, Francois Bayrou.

Autor: Teofil Memelis / Sursă foto: POLITICO