Comisia adoptă o strategie de restaurare a naturii ca parte a European Green Deal

Ca parte a planului Uniunii Europene de a proteja natura, 3 miliarde de copaci vor fi plantați pe teritoriul celor 27 de state membre până în 2030, informează Euronews.

Comisia Europeană a prezentat această strategie ambițioasă ca o parte a Pactului Ecologic European. Pe lângă plantarea copacilor, multe alte metode care să protejeze bogăția naturală a regiunilor au fost adăugate; se vor face angajamente în vederea reducerii folosirii de pesticide chimice, protejând în acest timp polenizatorii esențiali cum ar fi albinele, al căror număr se află în scădere.

„Natura este esențială pentru bunăstarea noastră psihică și fizică, ea ne filtrează aerul și apa, stabilește clima și ne polenizează recoltele”, susține Virginijus Sinkevičius, Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit.

Cel puțin 30% din terenul și apele Europei vor deveni zone protejate. În plus, o treime din aceste zone cu o foarte mare biodiversitate vor ajunge sub „protejare strictă”, lucru care va limita intervenția umană la minim.

Acest plan va fi pus în aplicare prin colectarea anuală a 20 miliarde euro pentru finanțare. Banii vor proveni din donații publice și private, însă mare parte din ei vor veni direct din bugetul UE folosit pentru investirea în biodiversitate. Comisia Europeană susține că protejarea și restaurarea ecosistemelor bine-funcționale în toiul pandemiei de coronavirus reprezintă „cheia pentru stimularea refacerii noastre și pentru prevenirea apariției și răspândirii bolilor viitoare”.

Unii activiști pentru mediu sunt însă sceptici în legătură cu aceste măsuri, considerându-le insuficiente. „Este bine că există ambiția de a extinde zonele protejate, creșterea zonelor verzi și reducerea folosirii de pesticide, dar și readucerea speciilor aflate în declin. Dar această nouă strategie aduce un mare sentiment de déjà vu, deoarece mai multe astfel de ambiții au fost prezentate, dar nu și efectuate”, susține Paul de Zylva, activist pentru natură la Friends of the Earth. Acesta crede că Europa are nevoie de un „plan de acțiune adevărat” în loc de „o altă strategie plină de cuvinte călduroase”.

Autor: Adriana-Sorina Ungureanu / Sursă foto: Euronews