Coronavirus: O nouă metoda de diagnosticare rapidă va fi introdusă pe piață

O nouă modalitate de diagnosticare rapidă  – la locul asistenței medicale –  a COVID-19 a obținut aprobarea de a fi introdusă pe piață, informează site-ul oficial al Comisiei.

„HG nCoV19 test” face parte din cele 18 proiecte selectate pentru  a primit finanțare în valoare de 48,2 mil. euro din programul Orizont 2020. Scopul principal este descoperirea unui tratament și a unui vaccin, care să lupte eficient împotriva SARS-CoV-2, precum și dezvoltarea metodelor de diagnosticare și stabilirea unor acțiuni de pregătire în lupta împotriva pandemiei.

„Este un exemplu extraordinar a ceea ce înseamnă cercetarea la nivelul UE în acțiune. E încurajator să constat că acești cercetători s-au ridicat la nivelul provocării, au dezvoltat atât de rapid acest nou sistem de diagnosticare și au îndeplinit unul dintre obiectivele primului nostru apel în situația de urgență. Este esențial să se diagnosticheze mai rapid și cu mai multă precizie coronavirusul, deoarece astfel se reduce riscul răspândirii în continuare a acestuia”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Pentru a dezvolta un nou sistem de diagnosticare care oferă rezultate precise în 30 minute au fost reunite organizații publice și private din Irlanda, Italia, Regatul Unit și China. Proiectul a fost coordonat de HiberGene, o companie irlandeză, care a adus un sprijin financiar în valoare de 930.000 de euro acestui proiect specific.

Comisia s-a angajat, pe 4 mai, să doneze 1,4 miliarde de euro în scopul creării vaccinurilor și  tratamentelor, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. O sumă în valoare de 474 milioane de euro a fost mobilizată  în cadrul acestui proiect pentru a combate pandemia.

Autor: Teodora Braviceanu