Comisia adoptă două noi strategii privind protejarea biodiversității și dezvoltarea sistemului alimentar

O nouă strategie a Comisiei, adoptată astăzi, 20 mai, are ca principal obiectiv readucerea naturii în viețile noastre pentru protejarea biodiversității. De asemenea, împreună cu aceasta a mai fost lansată o strategie numită „De la fermă la consumator”, având ca obiective asigurarea unui sistem alimentar echitabil, sănătos și ecologic. Cele două strategii reprezintă punerea în practică a angajamentelor luate de către Comisie prin Pactul verde european, propus de Ursula von der Leyen la finele anului trecut.

Situația actuală cauzată de criza de coronavirus a arătat nevoia unui sistem alimentar care să facă față oricărui tip de provocare, dar și nevoia unei biodiversități protejate. Aceste strategii își propun dezvoltarea acestor obiective nu doar în interiorul Europei, ci în întreaga lume, UE devenind astfel un lider în ceea ce privește protecția biodiversității și dezvoltarea unui sistem alimentar durabil.

Strategia privind biodiversitatea însumează mai multe obiective separate, printre care evitarea utilizării nesustenabile a terenurilor și a mării, reducerea exploatării resurselor naturale și reducerea poluării. Aceasta este adoptată cu scopul de a redresa Uniunea Europeană pentru a se evita apariția unei viitoare epidemii, precum și refacerea economiei prin crearea unor oportunități imediate de afaceri. Această strategie își propune ca 30% din terenurile și mările Europei să fie transformate în zone protejate gestionate eficient până în 2030, dar și revenirea la elemente de peisaj bogate în diversitate pentru cel puțin 10% din suprafața agricolă. Suma alocată pentru protejarea biodiversității va fi de 20 de miliarde de euro pe an, provenind din fonduri europene, dar și din finanțări naționale și private.

Strategia „De la fermă la consumator” își propune crearea unui sistem alimentar durabil al UE, unde protejarea securității alimentare și asigurarea accesului la o alimentație sănătoasă sunt principalele obiective. De asemenea, această strategie își mai propune reducerea amprentei de mediu ce provine din sistemul alimentar, protejând astfel sănătatea cetățenilor. Reducerea cu 50% a utilizării pesticidelor, o reducere de cel puțin 20% în utilizarea îngrășămintelor, precum și transformarea a 25% din terenurile agricole în terenuri ecologice.

Vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european, Franz Timmermans susține că: „Schimbările climatice și declinul biodiversității reprezintă un pericol clar și actual pentru umanitate. Ocupând o poziție centrală în cadrul Pactului verde, strategia privind biodiversitatea și strategia «De la fermă la consumator» preconizează crearea unui nou echilibru mai bun între natură, sistemele alimentare și biodiversitate, pentru a proteja sănătatea și bunăstarea cetățenilor noștri și, în același timp, pentru a spori competitivitatea și reziliența UE.”

Cele două strategii își propun obiective diferite, dar fiecare este necesară pentru ca cealaltă să funcționeze. Pe termen lung, protejarea biodiversității va permite dezvoltarea unui sistem alimentar care va fi eficient, sănătos și prietenos cu mediul.

Autor: Mihail Răzvan Coadă / Sursa foto: CESE