România trimite o echipă de medici specialiști în SUA

Marți, 12 mai, Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul apărării, și Mark T. Esper, secretarul american al apărării, au purtat o convorbire telefonică în care accentul a fost pus pe propunerea lansată de România, de a trimite în SUA o echipă de medici specialiști, informează Euractiv.ro.

În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte care vizează solidaritatea între cele două țări și sprijinirea în scopul depășirii pandemiei cauzate de virusul SARS-CoV-2. Astfel, a fost exprimată aprecierea ajutorului reciproc, marcată prin „acoperirea de către Statele Unite a cheltuielilor pentru executarea unei misiuni cu o aeronavă C-17 Globemaster III din dotarea Unității Multinaționale de Transport Strategic, care a transportat, în luna aprilie, echipamente de protecție medicală de la Seul la București, respectiv oferta României de a deplasa în Statele Unite o echipă de 15 medici militari și specialiști CBRN, misiune care urmează a fi executată în curând, după finalizarea preparativelor necesare, pentru o perioadă de 14 zile”.

Din punct de vedere al relațiilor militare bilaterale, Ministerul Apărării informează că a fost evidențiată dinamica evolutivă existentă între cele două armate, prin intermediul Parteneriatului Strategic.

Nicolae-Ionel Ciucă și Mark T. Esper au analizat situația de securitate din mediul internațional, punând accent pe regiunea Mării Negre, în special în contextul pandemiei de SARS-CoV-2. De asemenea, în cadrul discuției dintre cei doi oficiali au fost abordate și subiectele existente pe agenda NATO, cu precădere implementarea măsurilor aliate care asigură prezența pe flancul estic.

„Au fost analizate opțiunile privind evaluarea relațiilor militare româno-americane din ultimii zece ani, precum și direcțiile de consolidare a acestora, prin constituirea unui grup de lucru la nivel de experți prin care să fie fundamentate domeniile-cheie de colaborare pentru următoarea decadă. Au fost analizate perspectivele de consolidare a prezenței forțelor SUA pe teritoriul României și oportunitățile oferite de proiectele demarate de țara noastră pentru modernizarea infrastructurii și dezvoltarea unor facilități militare”, informează comunicatul.

Autor: Teodora Braviceanu