Beijing-ul cenzurează editorialul publicat de UE în China Daily

Deși cea mai mare parte a scenei internaționale încearcă să mediatizeze cât mai mult fenomenul COVID-19, China face tot posibilul pentru a cenzura astfel de informații în presa chineză. Acest lucru s-a întâmplat și cu un articol redactat și publicat de reprezentanța Uniunii Europene din China.

Conform informațiilor furnizate de EuroNews, articolul publicat în publicația China Daily a fost rapid editat pentru a elimina orice mențiune referitoare la COVID-19. Versiunea originală a fost publicată pe site-ul EEAS.

Virginie Battu-Henriksson, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene pe afaceri externe, a declarat pentru EuroNews că articolul inițial a fost redactat cu ocazia celei de-a 45-a aniversări a relațiilor diplomatice UE-China. „Regretăm că acest op-ed nu a fost publicat integral de China Daily”, a mai spus purtătoarea de cuvânt.

Totuși, problema nu se rezumă doar la cenzurarea unui articol. Josep Borrell, Vicepreședintele Comisiei Europene și Înalt Reprezentant al UE pentru Relații Externe, a dezvăluit că situația este mult mai complexă decât pare la prima vedere. Acesta a declarat pentru EuroNews că guvernul chinez a pus presiune pe reprezentanța UE cu mult timp înainte de publicarea articolului, încă de pe vremea când ambasada dorea să publice un raport referitor la dezinformarea propagată în spațiul public.

Borrell a afirmat că presiunea este un instrument des întâlnit în diplomație. Din acest motiv, vicepreședintele ne sugerează că nu avem un motiv de îngrijorare cu privire la relațiile China-UE. De asemenea, Borrell a mai spus că în ciuda acestor neînțelegeri, China va continua să fie unul dintre partenerii importanți ai Uniunii Europene.

„Nu consider China ca fiind un rival sistemic în prezent, chiar dacă acest lucru a fost menționat în raportul de anul trecut. Nu este o noutate. China nu este considerată doar un rival sistemic, ci este considerată, de asemenea,  și un partener important, un competitor, un partener comercial… Să nu privim China dintr-o perspectivă unilaterală. Precum am spus, este o relație complexă”, a declarat Josep Borrell pentru EuroNews.

Autor: Andrei Toader / Sursa foto: EuroNews