Spania adoptă o nouă strategie post-izolare

By , in Internațional on . Tagged width: , , , ,

Miercuri, 29 aprilie, Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, a anunțat adoptarea unui nou plan în patru pași pentru restabili un simț al normalității, păstrând totodată sub control epidemia de coronavirus, informează Euronews.com. Fiecare etapă va dura cel puțin două săptămâni, timp determinat de perioada de incubare a virusului.

Faza zero este, în momentul de față,  în aplicare –  pregătirea pentru tranziția înapoi către viața înainte de izolare, prin faptul că  adulții vor putea ieși începând cu 2 mai. Următoarea etapă presupune redeschiderea micilor afaceri, cu reglementări speciale ce privesc persoanele de peste 65 de ani, dar în continuare marile centre comerciale vor rămâne închise. De asemenea, hotelurile și alte servicii turistice vor fi redeschise, însă vor exista diferite limitări în funcție de locație. Al doilea pas reprezintă deschiderea restaurantelor și a școlilor, cu  mai multe mențiuni și excepții. În același timp, va fi permisă organizarea evenimentelor culturale cu 50 de spectatori în spații închise, respectiv 400 de spectatori în spații deschise.

Ultima etapă marchează limitarea restricțiilor în general. Privind în perspectivă, peste 23 000 de oameni au murit în Spania din cauza infectării cu noul Coronavirus, însă recent a existat o scădere numărului de decese zilnice. Acest fapt a permis plănuirea relaxării reglementărilor și a izolării. Sanchez declarat în discursul său că îți dorește să introducă pasul întâi începând cu data de 4 mai. Acesta ar privi majoritatea teritoriului  Spaniei, urmând ca Formentera, Insulele Baleare, La Gomera, El Hierro și La Graciosa să adopte gradual măsurile. Odată cu introducerea acestui pas, unele școlile se vor redeschide, însă respectând în continuare distanțarea socială.

Autor: Marius Arsene