Marea Britanie trebuie să organizeze alegeri pentru PE dacă Brexit este amânat

Marea Britanie are „datoria” de a organiza alegeri pentru Parlamentul European (PE) dacă procesul de ieșire al statului din UE este amânat dincolo de data scrutinului, declară europarlamentarul polonez Danuta Hübner (membru al grupului de dialog privind Brexit din PE), citat de Politico.

Adresându-se membrilor Comitetului pentru Afaceri Constituționale, Hübner a afirmat că Marea Britanie este trebuie „să se asigure că cetățenii săi sunt reprezentanți în Parlamentul European”.

Europarlamentarul a subliniat că Marea Britanie s-ar confrunta cu o provocare juridică în Curtea de Justiție a UE în cazul în care le-ar nega cetățenilor săi dreptul de a fi reprezentați în Parlamentul European atâta timp cât statul în timp ce încă un membru al UE.

Orice refuz al statului britanic de a organiza alegeri ar însemna o „încălcare a tratatelor UE și legislația electorală a UE” acesta „putând fi adus în fața instanței”, a precizat oficialul, exprimându-și totodată speranța că „acest lucru nu se va întâmpla”.

Danuta Hübner a vorbit la o săptămână după ce parlamentarii britanici au respins categoric acordul de retragere convenit între Marea Britanie și UE. Problema prelungirii aplicării Articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană s-a aflat în centrul discuțiilor de la nivelul tuturor instituțiilor europene, în principal din pricina impasului politic de la Londra – situație ce obligă în prezent amânarea datei de ieșire la Marii Britanii din UE, prevăzută pentru 29 martie.

Deși prim-ministrul britanic Theresa May a exclus orice prelungire a termenului în „Planul B” prezentat parlamentarilor luni, mulți parlamentari britanici consideră că o amânare este în prezent inevitabilă. Aceștia intenționează să forțeze guvernul de la Londra să excludă un Brexit fără acord prin retragerea sau o prelungire a aplicării Articolului 50 în cazul parlamentul britanic nu poate ajunge la un acord.

Hübner a explicat că dacă Marea Britanie este încă un membru al UE în luna mai și nu dorește să organizeze alegeri, UE ar trebui să revizuiască tratatele prin vot unanim și ratificarea de către toate țările membre, subliniind că „nu avem timp pentru asta”. „Orice scenariu care ar permite un scrutin european la nivel de stat, într-o situație similară, ar necesita o revizuire a tratatelor și a legii electorale a UE”, a precizat Hübner, adăugând că un asemenea scenariu „nu credem că este fezabil”.

La rândul său, Guy Verhofstadt, coordonator al PE privind Brexit-ul, a declarat în fața parlamentarilor europeni din comitet că orice prelungire a aplicării Articolului 50 „nu este ușoară“ și ar „face lucrurile mult mai dificile”. Acesta a informat, de asemenea, deputații europeni asupra procedurii Parlamentului privind aprobarea acordului privind Brexit, convenit între Londra și Bruxelles, care a fost respins de parlamentarii britanici.

Parlamentul European va începe săptămâna viitoare procesul de ratificare, moment în care acordul va fi transmis oficial Comitetului pentru Afaceri Constituționale. Toți parlamentarii europeni urmează să își dea acordul final în martie.