Parlamentul European deschide o nouă cale de aderare pentru Balcanii de Vest

În urma dezbaterii susținute pe 20 aprilie, Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European (AFET) a decis aprobarea cu 57 voturi pentru, 7 împotrivă și 5 abțineri a Raportului Parlamentul European privind recomandările către Consiliu, Comisie și vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Externe și Securitate pentru Balcanii de Vest.

Potrivit Euractiv, Raportul realizat de Tonino Picula, eurodeputat pentru Grupul Socialiștilor și Democraților, cuprinde puncte importante legate de modul în care trebuie să se desfășoare Politica de extindere a UE șă urmărește să relanseze poziția UE în zona Balcanilor de Vest înainte de Summit-ul din acest an.

Având în vedere situația creată de această pandemie, Picula a declarat că „Raportul adoptat de Parlamentul European, în ciuda întârzierilor cauzate de Coronavirus, este un mesaj clar de susținere pentru țările din Balcanii de Vest în eforturile și activitățile lor în vederea aderării la Uniunea Europeană după îndeplinirea criteriilor. Acesta este un semn clar al sprijinului nostru pentru continuarea procesului de extindere în ansamblu, căruia i-am acordat o nouă credibilitate cu acest raport. Politica de extindere este, de asemenea, o condiție necesară pentru consolidarea prezenței și a intereselor strategice ale UE în Balcanii de Vest, motiv pentru care este interesul nostru comun”.

Principalele aspecte abordate de acest raport se referă la redefinirea și dezvoltarea mecanismelor de negociere cu scopul de a asigura statelor calitatea de membru cu drepturi depline al comunității. De asemenea, capitolele de negociere trebuie să fie în concordanță cu profunzimea și calitatea reformelor derulate în cadrul statelor candidate, recomandându-se ca negocierile să se desfășoare în mai multe arii.

Pentru a se evita o posibilă stare letargică în procesul de extindere al UE în Balcanii de Vest, este esențial ca aceasta să asigure în continuare sprijin financiar pentru continuarea reformelor dar și pentru susținerea economică a tuturor țărilor. Bineînțeles, stimulentele economico-financiare trebuie să fie condiționate de implementarea cu succes a politicilor europene.

Un alt aspect important descris în raport se referă la importanța îndeplinirii criteriilor de la Copenhaga prin accentuarea elementelor de democrație în capitole precum sistemul judiciar, lupta împotriva corupției și a criminalității organizate, respectarea drepturilor și libertăților cetățenești.

Tonino Picula a ținut să reitereze poziția Uniunii Europene în Balcanii de Vest prin acordul statelor în ceea ce privește deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord, afirmând că este „mândru că acest lucru s-a făcut grație efortului și presiunii Parlamentului European, deoarece cele două țări au meritat cu siguranță deschiderea negocierilor”.

Autor: Elena Pavel