Programul SpaceX – un pas important pentru tehnologie

By , in Internațional on .

În ultimele zile, o nouă controversă a împânzit internetul. Nu este vorba despre COVID-19, ci despre niște corpuri luminoase pe care astronomii le caracterizează ca strălucind mai puternic decât o stea.

Aceste corpuri sunt coloane întregi de sateliți care, conform presei internaționale, ar urma să constituie o viitoare rețea globală de internet.

SpaceX, o companie privată dedicată producerii de vehicule aerospațiale, înființată și coordonată de celebrul antreprenor Elon Musk, a început demersurile pentru acest proiect încă din anul 2015, iar în mai 2020 a lansat prima tranșă de sateliți Starlink. O altă lansare a avut loc în noiembrie 2019, urmând ca în prima jumătate a anului 2020 să mai fie efectuate alte 5 misiuni, precum s-a și întâmplat deja.

Conform informațiilor furnizate de SpaceX, compania a lansat miercuri, 22 Aprilie 2020, cea de a șaptea misiune Starlink.

Ce este Starlink?

De îndată ce subiectu la intrat în atenția publicului, din ce în ce mai multe teorii au început să inunde internetul. Majoritatea reprezintă doar speculații lipsite de orice evidență științifică. Totuși, SpaceX nu a ezitat să intervină pentru a spulbera aceste mituri.

Starlink ar urma să formeze prima rețea globală de sateliți poziționați în orbita inferioară a planetei. Printr-o postare pe Twitter, compania a anunțat că principalul obiectiv al sateliților Starlink este de a „furniza internet de mare viteză în zonele unde până acum accesul era nesigur, scump sau complet indisponibil”.

Elon Musk a declarat acum 4 ani, în timpul unei conferințe din Seattle, că prin intermediul acestei rețele am putea avea o conexiune mult mai rapidă și mult mai eficientă. De asemenea, în cadrul aceleiași conferințe, antreprenorul a declarat că acest proiect va fi precum reconstruirea internetului în spațiu.

Conform World Economic Forum, aproximativ 99% din datele internaționale sunt transmise prin intermediul cablurilor de fibră optică. Această metodă este utilă, însă nu este cea mai eficientă, întrucât cablurile au o rază de acoperire limitată și pot fi afectate cu ușurință de anumiți factori externi. Planul lui Musk este de a depăși aceste limitări prin intermediul unui semnal transmis prin vid, ci nu prin fibră.

Starlink: un posibil dezastru?

Din nefericire pentru Elon Musk, există persoane care critică dur inițiativa lui. Unii cercetători, astronomi, inclusiv oameni din afara acestor cercuri, împărtășesc o idee similară. Pentru aceștia sateliții Starlink par a fi mai mult o problemă decât o realizare.

De ce sateliții Starlink sunt o problemă? Răspunsul este unul simplu: „sunt prea evidenți”. Conform EuroNews, persoanele nemulțumite de acest fenomen afirmă ca sateliții sunt mult prea strălucitori și că ruinează priveliștea asupra cerului. În acest sens, fotografii par a fi cei mai iritați. De exemplu, astrofotograful german, Marcel Nowaczyk, a declarat pentru Euronews: „Din punctul meu de vedere este frustrant când trebuie să ștergi 25% din pozele tale în timpul unei sesiuni. Mă tem un pic de viitoarea noastră priveliște asupra cerului nocturn când sunt 10.000 dintre aceștia pe orbită”.

Însă problemele se extind. O parte din comunitatea de cercetători consideră că acestă situație poate afecta studiile astronomice viitoare. Conform Geospatial World, aproximativ 4.987 de sateliți orbitează planeta noastră. În plus, primii sateliți Starlink au fost lansați acum un an. Așadar, de ce au devenit evidenți tocmai acum?

Problema este la cei lansați anul acesta. Unii oameni susțin că această situație se datorează într-o anumită măsură și diminuării gradului de poluare din ultimele săptămâni. În același timp, într-un comentariu pe Twitter, Elon Musk a afirmat că problema se datorează unghiului panourilor solare în timpul așezării sateliților pe orbită. În cadrul aceluiași comentariu, el a anunțat că SpaceX se ocupă de remedierea problemei .

Autor: Andrei Toader / Sursa foto: techcrunch.com

Recommended articles