Comisia lansează o platformă europeană de date privind COVID-19

Luni, 20 aprilie, Comisia a lansat o platformă europeană de date privind COVID-19, al cărei scop este permiterea colectării și schimbului în timp util. Aceasta face parte din planul de acțiune ERAvsCorona și reprezintă o etapă în eforturile UE de a sprijini cercetătorii, atât din țările partenere, cât și la nivel global, informează site-ul oficial al instituției.

Noua platformă va crea un mediu european în care cercetătorii vor putea distribui și stoca seturi de date precum secvențe ADN, structuri proteice, dar și date din cercetările preclinice.

 „Lansarea platformei europene de date privind COVID-19 este o măsură concretă importantă pentru o cooperare mai strânsă în combaterea coronavirusului. Pornind de la sprijinul nostru dedicat științei deschise și accesului liber de-a lungul anilor, este momentul să ne intensificăm eforturile și să fim uniți cu cercetătorii noștri. Prin eforturile noastre comune, vom înțelege, vom diagnostica și, în cele din urmă, vom învinge pandemia”, a declarat Mariya Gabriel, comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Alături de platforma europeană de date privind COVID-19, sunt întreprinse acțiuni ce vizează coordonarea finanțării, extinderea unor studii clinice de mari dimensiuni la nivel european, creșterea sprijinului acordat întreprinderilor. De asemenea, este susținută organizarea unui Hackathon paneuropean la sfârșitul lunii aprilie, care va mobiliza cercetătorii și societatea civilă. Planul de stabilire a acțiunilor prioritare va fi actualizat periodic de către Comisie și guvernele naționale.

Peste 50 de proiecte ale Consiliului European pentru Cercetare în desfășurare sau finalizate contribuie la lupta împotriva pandemiei prin furnizarea de informații din mai multe domenii științifice diferite (virologie, epidemiologie, imunologie,comportament social, gestionarea crizelor etc).

Între țările europene și statele în curs de dezvoltare există un parteneriat privind trialurile clinice (EDCTP), ce finanțează trei propuneri în valoare 28 de milioane EUR în cadrul programului Orizont 2020.  Scopul acestuia este susținerea activităților de cercetare privind  COVID-19 și consolidarea capacităților de cercetare în Africa Subsahariană.

Autor: Teodora Braviceanu