Malta cere ajutorul UE pentru salvarea refugiaților

Malta a făcut apel către Uniunea Europeană să trimită de urgență o misiune umanitară în Libia, țară unde sute de mii de oameni așteaptă ajutor pentru a ajunge pe teritoriul european. O combinație de factori, printre care actualul război civil și criza creată de coronavirus, au forțat o parte din libanezi să caute drumul spre Europa, mulți ajungând în naufragiu pe Marea Mediterană.

Conform unei scrisori trimise de către Ministrul de Externe maltez, Evarist Bartolo, către Josep Borrell, șeful diplomației UE, numărul celor ce așteaptă ajutor pe coastele libaneze se ridică la aproximativ 650.000. Situația în Liban este din ce în ce mai gravă, existând posibilitatea ca în lipsa unei intervenții să se ajungă la un „dezastru umanitar major”, a mai susținut ministrul.

De asemenea, Bartolo a mai argumentat în scrisoare că „în ultimii ani, Malta a salvat mii de oameni, mult peste obligaţiile sale legale”, dar „dacă este lăsată din nou singură în faţa acestei crize cu proporţiile unui tsunami, vor muri oameni, copii și femei însărcinate”.

„Ajutorul umanitar al Uniunii Europene trebuie să fie iminent şi important, astăzi, nu mâine”, a adăugat ministrul, potrivit căruia pachetul de asistenţă trebuie să fie în valoare de minim 100 de milioane de euro. Suma aceasta are ca scop reducerea dificultăților cu care se confruntă migranții, având scopul de a-i convinge să rămână în Liban, decât să își riște viața traversând Marea Mediterană. Astfel s-ar putea rezolva o parte din problemele pentru care acești oameni vor să părăsească țara, printer acestea fiind lipsa materialelor medicale, lucru pentru care Malta s-a angajat să ofere ajutor în perioada imediat următoare, până când UE se va hotărî asupra unei poziții.

Autor: Mihail Răzvan Coadă / Sursa foto: Libyan Express