Uniunea Europeană lansează Operațiunea IRINI

By , in Internațional Stiri despre Uniunea Europeană on . Tagged width: , , , ,

În decursul zilei de 31 martie 2020, Uniunea Europeană a adoptat decizia de lansare a EUNAFOR MED IRINI, operațiune militară în Marea Mediterană, prin care își amplifică eforturile de respectare a embargoului ONU asupra înarmării în Libia, informează site-ul oficial al Consiliului.

„Numai soluțiile politice și respectarea integrală a embargo-ului asupra armelor va genera o soluție pentru criza din Libia. Dar diplomația nu poate reuși fără susținere prin fapte. Această operațiune va fi esențială și o contribuție clară la promovarea păcii prin oprirea permanentă a focurilor”, a declarat  Josep Borrell, Înaltul Reprezentantul Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

IRINI, termen care înseamnă  „pace” în limba greacă, va avea drept scop principal aplicarea embargoului prin metode aeriene, maritime, dar și satelitare. Navele suspectate de transport de arme, către și dinspre Libia, vor putea fi inspectate. De asemenea, această operațiune va avea scopuri secundare precum adunarea de informații legate de exporturi de petrol sau produse petroliere ilicite și instruirea forțelor navale libiene pentru aplicarea legilor pe mare.

Operațiunea IRINI va fi condusă de Fabio Agostini, iar centrul de comandă se va afla la Roma. Mandatul operațiunii va dura până la data de 31 martie 2021, iar statele membre ale Uniunii vor exercita control politic prin Comitetul Politic și de Securitate (COPS), sub responsabilitatea Consiliului și a Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

Totodată, operațiunea EUNAVFOR MED, SOPHIA, din Mediterană, își va înceta permanent activitatea.

Autor: Marius Arsene