UE oferă sprijin împotriva noului coronavirus în 6 țări vecine

Având în vedere contextul actual al crizei create de coronavirus, Comisia Europeană a reacționat prin realocarea a 140 de milioane de euro pentru țările din Parteneriatul Estic pentru acoperirea nevoilor urgente ale Armeniei, Azerbaidjanului, Belarusului, Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei.

Comisarul european pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi a declarat: „Sunt vremuri dificile nu doar pentru UE, ci și pentru țările partenere. Depunem toate eforturile necesare pentru a gestiona impactul pandemiei de coronavirus asupra vieții oamenilor și a mijloacelor lor de existență. Răspundem atât nevoilor imediate din sistemele de sănătate, precum și nevoilor pe termen mai lung ale grupurilor cele mai vulnerabile din societate dar și IMM-urilor, coloana vertebrală a economiilor din cele șase țări.”

Echipamente necesare luptei împotriva coronavirusului, precum măști, ochelari de protecție, combinezoane, ventilatoare sau costume de protecție vor fi furnizate de către Comisia Europeană pentru țările partenere care solicită aceste materiale. Prin munca în comun cu Organizația Mondială a Sănătății se vor mobiliza 30 de milioane de euro pentru ca aceste materiale să ajungă în sistemele de sănătate din toate cele 6 țări în următoarele săptămâni.

De asemenea, 11,3 milioane de euro au fost puse la dispoziție de către Comisie pentru răspunsul unor nevoie imediate, spre exemplu sprijinul pentru școli în a furniza echipamentele pentru învățarea de acasă.

Autor: Mihail Răzvan Coadă / Sursă foto: Consiliul European