Declarațiile Președintelui PE cu privire la un nou plan de relansare a economiei europene

În cadrul unei videoconferințe susținută joi, 26 martie, alături de liderii europeni, David Sassoli, Președintele Parlamentului European, a declarat că, pe lângă combaterea pandemiei de coronavirus, Uniunea trebuie să găsească și soluții eficiente pentru a relansa economia europeană, protejând totuși în acest proces locurile de muncă și modelul social existent.

,,Știm deja că epidemia de COVID-19 va cauza o contracție fără precedent în economia europeană într-un moment în care aceasta suferea deja de un ritm lent de dezvoltare și de o rată a inflației excesiv de mică. Nu ne putem permite ca, criza actuală de sănătate să se dezvolte într-o criză economică, financiară și politică.”

Potrivit site-ului oficial al instituției, președintele Parlamentului a propus creșterea capitalului Băncii Europene de Investiții pentru ca aceasta să poată susțină întreprinderile mici și mijlocii. De asemenea, acesta a recomandat și crearea unui sistem comun de control al datoriei, „care ne va permite să strângem fonduri de pe piață în aceleași condiții pentru toți și să finanțăm politicile necesare relansării Uniunii după această pandemie.” „Nimeni nu trebuie să dea înapoi. Cu toții trebuie să ne simțim responsabili să ne protejăm țările. Această criză va dezvălui fie abilitatea noastră reală de a construi viitorul Europei sau va reprezenta sfârșitul proiectului european.”, a mai declarat liderul PE.

Sassoli a accentuat importanța încrederii cetățenilor în instituțiile europene: „Trebuie să le demonstrăm cetățenilor că Uniunea Europeană este răspunsul la această urgență și la criza care va urma. (…) Parlamentul va rămâne deschis și sper să luăm măsurile necesare pentru a putea vota curând. Momentul este unul important, iar Parlamentul nu va sta deoparte.”, au fost cuvintele Președintelui Parlamentului.

Autor: Cezar-Iulian Blebea / Sursă foto: Sputnik