Navele comerciale din Marea Mediterană apără Europa de migranți

Navele comerciale din Marea Mediterană sunt nevoite să urmeze instrucțiunile date de Garda de Coastă Libiană, chiar dacă țara este foarte instabilă din punct de vedere politic. Deși navele reușesc să salveze numeroase vieți, migranții ajung înapoi în Libia sfâșiată de război. „Aceste nave se transformă ușor ușor în proprietate privată, fiind folosite pentru a aduce înapoi migranții în țara unde viețile lor sunt în pericol- Libia” afirmă Charles Heller, directorul Oceanografiei Criminaliste, pentru The New York Times.

Din cauza crizei de sănătate provocate de COVID-19, preocuparea liderilor europeni în acest moment asupra politicilor de migrație a scăzut. Aceștia se concentrează mai mult pe restricționarea cetățenilor din interiorul Uniunii. Totuși, liderii europeni încercă să prevină apariția unei noi crize de migrație încă din anul 2015. În ciuda crizei de sănătate cu care ne confruntăm, sute de migranți au trecut Marea Mediterană săptămânile acestea, uitând sau nefiind îngrijorați de izbucnirea coronavirusului.

Chiar dacă navele comerciale salvează migranții de la înec, aceștia au datoria legală de a acționa conform indicațiilor Gărzii de Coastă Libiene; acest lucru este stabilit cu sprijinul unei convenții din 1979. Din 2018 și până în prezent, au existat 30 de cazuri de astfel de returnări ale migranților de către navele de comerț, implicând aproximativ 1800 de persoane, potrivit datelor colectate de The New York Times și Oceanografia Criminalistă. Este foarte probabil ca numărul real să fie mult mai mare. Din 1951, legea internațională a refugiaților stipulează că migranții nu ar trebui expulzați în țara de origine fără un proces adecvat. În cazurile în care sunt implicate navele comerciale, migranții sunt de obicei salvați în apele internaționale înainte să ajungă la granițele maritime ale Europei.

Uniunea Europeană a ignorat aspectele inconveniente ale politicii sale de migrație în colaborare cu Garda de Coastă Libiană. Un oficial european a declarat, sub protecția anonimatului, că Uniunea a preferat să „își întoarcă privirea” de la acțiunile gărzii de coastă pentru a „ nu debalansa situația”, afirmă POLITICO. UE nu vrea sa-și mai asume riscuri, mai ales în acest moment, când Europa este lovită din plin de pandemia COVID-19.

Autor: Teofil Memelis / Sursă Foto: The New York Times