Comisia Europeană sprijină economia în contextul epidemiei de COVID-19

Comisia a adoptat un cadru temporar ce are ca scop sprijinirea de către țările UE a întreprinderilor prin ajutoare de stat. Acest cadru va permite statelor membre să se asigure că aceste întreprinderi dispun de suficiente lichidități pentru a-și continua activitatea. Aceste măsuri își propun limitarea efectelor negative asupra economiei aduse de epidemia de coronavirus, atât pe timpul epidemiei cât și după ce aceasta se va termina.

Responsabilă pentru politica în domeniul concurenței, Margrethe Vestager, a declarat: „Epidemia de COVID-19 are un impact economic negativ puternic. Trebuie să acționăm rapid pentru a gestiona impactul cât mai bine și trebuie să acționăm în mod coordonat. Acest nou cadru temporar permite statelor membre să utilizeze toată flexibilitatea prevăzută de normele privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia în această perioadă dificilă.”

Acest cadru are definite 5 tipuri de ajutoare diferite pentru întreprinderi:

  • Granturi directe, avantaje fiscale selective și plăți în avans: prin crearea unor scheme de finanțare, statele membre pot acorda finanțări de până la 800.000 de euro pentru o întreprindere în situația în care aceasta are nevoie de lichidități urgente.
  • Garanții de stat pentru împrumuturile contractate de întreprinderi de la bănci: astfel se vor putea oferi garanții de stat pentru ca băncile să continue să ofere împrumuturi persoanelor juridice.
  • Împrumuturi publice subvenționate pentru întreprinderi: statele membre vor avea posibilitatea să ofere împrumuturi cu rate ale dobânzilor favorabile. Capitalul împrumutat va putea fi accesat pentru a dezvolta investițiile.
  • Garanții pentru băncile care direcționează ajutorul de stat către economia reală: această măsură va favoriza mai ales întreprinderile mici și mijlocii care vor putea accesa credite prin bănci, în același timp susținând activitatea bancară și limitând concurența dintre bănci.
  • Asigurarea creditelor la export pe termen scurt: se vor putea demonstra mai ușor riscurile neasigurabile de pe piața privată, statul având astfel capacitatea de a furniza asigurarea creditelor la export pe termen scurt.

Aceste măsuri vor fi susținute din bugetele naționale, nu din cel al Uniunii Europene și vor avea putea limita impactul socioeconomic negativ al epidemiei de COVID-19 .

Autor: Maria-Andrada Tubultoc / Sursa foto: Wikipedia