Comisia a lansat strategia pentru Vecinătatea Estică

După aproape un an de consultări asupra strategiei privind Parteneriatul Estic (EaP) post-2020, începute în mai 2019, Comisia Europeană a lansat pe 18 martie 2020, un nou document reunind peste 200 de contribuții din partea statelor membre UE, Parlamentului European, Băncii Europene de Investiții, cât și a societății civile și mediul academic. Concomitent, tinerii europeni au făcut recomandări prin intermediul platformelor Eastern Partnership Youth Forumși Young European Ambassadors.

Această strategie comună propune consolidarea rezilienței ca obiectiv imperativ, UE, statele membre și țările partenere colaborând pentru îndeplinirea următoarelor obiective de politică pe termen lung ale Parteneriatului Estic, post-2020:

  • Economii mai puternice, sustenabile și integrate;
  • Instituții mai responsabile, promovarea statului de drept și a securității;
  • Promovarea unui climat mai verde, mai curat;
  • Promovarea digitalizării;
  • Dezvoltarea unor societăţi inclusive, prin promovarea diversităţii şi a dialogului.

Cooperarea bilaterală rămâne principalul mod de a asigura o abordare adecvată a relației dintre UE și țările EaP. Conform textului, „punerea în aplicare a acordurilor bilaterale va fi accelerată și completată cu cooperarea sectorială și schimbul între țările partenere interesate”. Prin urmare, UE va continua să ofere sprijin în forurile bilaterale și regionale, inclusiv asistență sectorială vizată, în conformitate cu principiile incluziunii și diferențierii. În plus, parteneriatul va continua să fie flexibil și inclusiv, permițând țărilor să abordeze provocările comune și globale în comun într-o gamă largă de domenii, încurajând integrarea regională.

Strategia pentru Parteneriatul Estic post-2020 stabilește fără echivoc politica pe termen lung ce va fi urmată în relația cu Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina în vederea continuării dezvoltării Parteneriatului estic. Pentru concretizarea acestui demers, este necesară urmărirea evoluțiilor de la summit-ul ce va fi organizat la Bruxelles în iunie. Astfel, EaP va stabili canale de comunicare mai puternice prin organizarea de summit-uri la nivel de șefi de stat sau de guvern, care vizează consolidarea rezilienței, încurajarea dezvoltării durabile și oferirea de rezultate tangibile pentru societate.

Autor: Lucian-Andrei Despa / Sursa foto: Eastern Partnership