RescUE, prima rezervă comună de echipamente medicale inițiată de Comisia Europeană

Joi, 19 martie 2020, Comisia Europeană a propus un nou proiect: crearea unei rezerve strategice, rescUE, de echipamente medicale, precum ventilatoare sau măști de protecție, care să ajute statele membre în contextul pandemiei cu care ne confruntăm, informează site-ul oficial al instituției.

,,Solidaritatea europeană este pusă în aplicare prin prima rezervă strategică comună europeană de echipamente medicale de urgență. Va fi în beneficiul tuturor statelor membre și al fiecărui cetățean. Ajutorul reciproc este singura soluție de a merge înainte”, a declarat Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

,,Uniunea Europeană va întreprinde acțiuni pentru a asigura mai multe echipamente de urgență statelor membre. Vom crea o rezervă rescUE pentru a putea asigura rapid echipamentele necesare combaterii coronavirusului. Va fi folosită pentru a ajuta statele care au un deficit de echipamente să trateze pacienții infectați, să își protejeze personalul sanitar, dar și să stopeze răspândirea virusului. Planul nostru va fi pus în aplicare imediat”, a declarat comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

Potrivit sursei citate, rezerva va cuprinde echipamente medicale precum: echipamente medicale de terapie intensivă (ventilatoare), echipamente de protecție a personalului (măști refolosibile), vaccinuri, medicamente terapeutice și provizii de laborator. Acestea vor fi achiziționate de un stat-gazdă, cu o contribuție de 90% din partea Comisiei Europene (50 de milioane de euro) și redistribuite statelor membre de Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgențe. Statele membre vor putea aplica pentru calitatea de stat-gazdă odată cu intrarea în vigoare a hotărârii, vineri, 20 martie 2020.
De asemenea, sub egida Acordului de Achiziționare Comună, statele membre sunt în proces de achiziționare a echipamentelor de protecție personală, ventilatoare respiratorii și echipamente necesare testării de coronavirus.

RescUE este parte a Mecanismului European de Protecție Civilă, coordonat de Comisia Europeană, ce întărește cooperarea între statele participante în domeniul protecției civile, cu scopul îmbunătățirii prevenției, pregătirii și abilității de a răspunde la dezastre. Noua propunere a Comisiei crește tipul produselor incluse în rezerva rescUE, ce până acum includea elicoptere și avioane de pompieri.

Toate statele membre UE sunt parte a Mecanismului European de Protecție Civilă, precum și Islanda, Norvegia, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Turcia. De la crearea sa, în 2001, acesta a răspuns la peste 330 de cereri de asistență în interiorul și exteriorul Uniunii Europene

Autor: Cezar-Iulian Blebea / Sursă foto: Black News