Cine va plăti pentru Brexit în cazul unui posibil scenariu „No Deal”?

By , in Stiri despre Uniunea Europeană on . Tagged width: , , ,

Cu 65 de zile înainte de data separării, negociatorul-şef pentru Brexit, Michel Barnier, reconsideră posibilitățile de negociere dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit, precizează Le Monde.

Barnier afirmă că există posibilitatea de a se face apel la o „marjă de manevră” în ceea ce privește viitoarele relații dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit, dat fiind faptul că în Parlamentul britanic părerile sunt încă divizate față de un posibil scenariu „No Deal”.

În acest context, Comisia Europeană are în vedere revizuirea declarațiilor politice, însă cu următoarea precizare: „dacă Guvernul şi oamenii politici britanici nu îşi schimbă poziția, vom ajunge în mod mecanic la un Brexit fără acord”, avertizează negociatorul-şef.

Acesta recunoaşte că ar fi dificil pentru Regatul Unit să plătească cele 50 de miliarde de euro, motiv pentru care o îndeamnă pe Theresa May să nu părăsească Uniunea Vamală şi Piața Unică. Astfel, cu toate că „aceste angajamente sunt legale din punctul de vedere al dreptului internațional”, negociatorul-şef a afirmat că nu îşi poate imagina „ca britanicii să nu își respecte angajamentele”.