Ministrul Sănătății a prezentat prioritățile României în Parlamentul European

By , in Știri despre România on . Tagged width: , , ,

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a prezentat, marți, prioritățile României în cadrul Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

În cadrul alocuțiunii sale, Sorina Pintea a prezentat prioritățile României și calendarul evenimentelor pe componenta „Sănătate” și a răspuns întrebărilor pe marginea temelor de interes din plan extern și intern, care privesc acest domeniu.

La sfârșitul reuniunii, ministrul a declarat: „Așa cum este tradiția, fiecare ministru este invitat de către comisia de specialitate de la nivelul Parlamentului European la preluarea Președinției rotative de către țara respectivă. Am răspuns transparent întrebărilor adresate de către parlamentarii europeni din Comisia pentru sănătate publică. În acest context, am subliniat faptul că România va continua eforturile pentru a avansa agenda UE asupra temelor cu impact și beneficii pentru pacienții europeni. Scopul principal al activităților pe care îl avem în această perioadă îl reprezintă garanția accesului la sănătate pentru toți cetățenii europeni”.

Potrivit sursei citate, programul Președinției României la Consiliul UE în domeniul sănătății cuprinde mai multe teme prioritare care vizează rezistența anti-microbiană, vaccinarea, accesul pacienților la medicamente, mobilitatea pacienților în UE și sănătatea digitală (eHealth).

Totodată, reprezentanții ministerului de resort afirmă că temele propuse de către țara noastră în domeniul Sănătății „sunt de actualitate și au ca obiectiv îmbunătățirea, pe de o parte, a calității serviciilor și asistenței medicale pentru pacienții europeni, precum și a prevenției”.

În comunicat se mai precizează că pe durata mandatului său, România are de gestionat un dosar legislativ complex, preluat de la Președinția austriacă, respectiv „Proiectul de regulament pentru Evaluarea Tehnologiilor de Sănătate” (HTA). Referindu-se la acest dosar, ministrul Sănătății a afirmat: „Pe acest subiect, scopul nostru este acela de a continua negocierile la nivel tehnic, în cadrul reuniunilor de lucru de specialitate ale Consiliului UE, pentru a obține un maxim de progres în dezbateri. Romania va informa țările membre asupra stadiului negocierilor cu ocazia Consiliului EPSCO – Sănătate din 14 iunie 2019”.

Sursa: romania2019.eu