Cât i-a costat Brexit-ul pe britanici?

By , in Stiri despre Uniunea Europeană on . Tagged width: , , , ,

Ieșirea Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană a avut un cost imens la nivel financiar, acest lucru costându-i pe contribuabilii britanici peste 4,4 miliarde de lire sterline, adică aproximativ 4,6 miliarde de euro, transmite AFP, conform declarației NAO (National Audit Ofiice), preluată de Agerpres.

Această sumă a fost acordată de către ministere în perioada dintre referendumul ce a vizat Brexit-ul din luna iunie 2016 până la cel din 31 martie 2020, conform controlului de conturi publice britanice. Din această sumă, 1.9 miliarde de lire au fost alocate cheltuielilor de personal, 1.5 miliarde au fost folosite pentru finalizarea și punerea în practică a unor noi infrastructuri, iar 288 de milioane s-au folosit pentru a ajunge la consultanți externi, conform NAO.

Pregătirile pentru Brexit sau pentru un eventual acord absent cu Uniunea Europeană („no deal”) au fost susținute în octombrie 2019 de aproximativ 22.000 de persoane.

Regatul Unit al Marii Britanii a părăsit la 31 ianuarie Uniunea Europeană, fiind și prima țară ce a decurs la acest demers. UK a fost membră a UE timp de 47 de ani, iar pe parcursul acestor ani a avut o poziție controversată asupra Uniunii, adesea fiind reticentă față de acest proiect.

Pentru a le permite Londrei și Bruxelles-ului să întemeieze un acord privitor la relația lor după ieșirea din Uniune, se instalează o perioadă de tranziție menită să dureze până în decembrie 2020, în cadrul căreia se vor aplica în continuare regulile comunitare. Posibilitatea unui „no deal„ este luată în considerare de către cele 2 părți, acestea punând în discuție, joi, divergențe cu caracter important la finalul primei faze a negocierilor.

„În pregătirile lor pentru ieşirea din UE, departamentele guvernamentale au planificat numeroase soluţii potenţiale, cu un calendar schimbător şi incertitudine”, a declarat directorul NAO, Gareth Davies.

Cu toate acestea, suma totală a cheltuielilor reprezintă o „estimare minimă” deoarece ministerele au transmis datele într-o manieră limitată, potrivit controlorului de conturi. „Datele sunt limitate, iar Trezoreria pare indiferentă la lipsa de transparenţă” afirmă Meg Hillier, deputată a opoziției laburiste care conduce Comisia Parlamentară a conturilor publice.

Autor: Mihaela-Alexandra Böhm / Sursa foto: Digi24