Uniunea Europeană actualizează lista jurisdicțiilor fiscale necooperante

Marți, 18 februarie, miniștrii de finanțe din statele membre ale Uniunii Europene au actualizat lista jurisdicțiilor fiscale necooperante, fiind adăugate Insulele Cayman, Palau, Panama și Seychelles, menționează site-ul oficial al instituției.

Teritoriile se alătură celor opt jurisdicții aflate deja pe listă și care în continuare sunt neconforme – Samoa Americană, Fiji, Guam, Samoa, Oman, Trinidad și Tobago, Vanuatu și Insulele Virgine Americane. Pe de altă parte, mai mult de jumătate dintre țările aflate pe listă în anul 2019 au fost eliminate, deoarece respectă toate procedurile de bună guvernanță fiscală.

Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat că: „Lista UE a jurisdicțiilor fiscale necooperante contribuie la realizarea unor îmbunătățiri reale în ceea ce privește transparența fiscală la nivel mondial. Până în prezent, am examinat sistemele fiscale din 95 de țări și am constatat că majoritatea respectă acum standardele noastre de bună guvernanță. Acest proces a dus la eliminarea a peste 120 de regimuri fiscale dăunătoare la nivel mondial și zeci de țări au început să aplice standarde de transparență fiscală. Cetățenii noștri se așteaptă ca persoanele și corporațiile cele mai bogate să-și plătească în mod echitabil impozitele și orice jurisdicție care le permite să evite acest lucru trebuie să suporte consecințele. Deciziile de astăzi arată că UE este ferm hotărâtă să acționeze în acest sens.”

Criteriile principale din cadrul procesului de listare al UE, în funcție de care sunt evaluate jurisdicțiile sunt: transparență fiscală, impozitarea echitabilă și activitatea economică reală. Țările și teritoriile care nu respectă aceste criterii vor trebui să remedieze deficiențele într-un termen stabilit.

Până în luna octombrie a anului 2020, când are loc următoarea actualizare a listei, se va continua dialogul cu jurisdicțiile menționate, cu cele care au angajamente în curs, dar vor fi monitorizate și țările eliminate pentru a vedea dacă aplică buna guvernanță fiscală.

Procesul de listare al UE se realizează pe baza dialogului și a activităților de comunicare. Țările sunt sprijinite de Comisie să combată abuzurile fiscale, iar cele care au nevoie primesc și asistență tehnică. Douăsprezece jurisdicții din cele 40 au fost eliminate de pe listă în urma îndeplinirii cerințelor, ceea ce înseamnă că acest proces are rezultate pozitive.

Consecințele adăugării pe listă sunt scăderea reputației, dar și faptul că respectivele jurisdicții fac obiectul unor măsuri de protecție atât la nivelul UE, unde este vorba despre distribuirea fondurilor, cât și la nivel național, unde statele membre trebuie să pună în aplicare contramăsuri stabilite de comun acord.

Autor: Cristina Bustea