Colaborare în plan comercial între Uniunea Europeană și Vietnam

Miercuri, 12 februarie, Parlamentul European a adoptat un acord comercial între Uniunea Europeană și Republica Socialistă Vietnam, urmând ca acesta să fie aprobat și de către Consiliu, după cum informează site-ul oficial al Comisiei. Ulterior, va fi nevoie și de votul afirmativ al Adunării Naționale Vietnameze. Acordul va intra în vigoare cel mai probabil în vara lui 2020. Acesta presupune un comerț lipsit de tarife între semnatari și va garanta respectarea drepturilor muncitorilor, protecția mediului, dar și respectarea prevederilor Acordului de la Paris cu privire la climă. Odată adoptat, acesta va înlocui acordurile bilaterale pe care 21 de state membre UE le au în prezent cu Vietnam.

,,Acordul UE-Vietnam are un potențial economic uriaș, reprezentând un câștig atât pentru consumatori, muncitori, fermieri, cât și pentru mediul afacerilor. Acesta înseamnă mai mult decât niște beneficii economice. El dovedește că politica comercială reprezintă o forță spre mai bine. Vietnamul a făcut deja mari eforturi pentru a îmbunătăți situația drepturilor muncitorilor, ca urmare a discuțiilor noastre comerciale. Odată implementate, aceste acorduri ne vor spori potențialul de a promova și monitoriza reforme în Vietnam.”, a declarat Comisarul pentru Comerț, Phil Hogan.

Acesta este cel mai complex acord dintre Uniunea Europeană și un stat în curs de dezvoltare; Vietnamul va elimina tarifele pe parcursul a 10 ani, luând în considerare necesitățile sale de dezvoltare. Anumite produse, cum ar fi produsele farmaceutice și chimice, precum și utilajele, se vor bucura de un regim non-tarifar imediat. De asemenea, acordul include prevederi specifice cu privire la barierele non-tarifare în industria de automobile și asigură protecția a 169 de produse alimentare europene(Indicații Geografice), precum vinul Rioja și brânza Roquefort. De asemenea, companiile europene vor putea participa liber la licitații în Vietnam.

Potrivit sursei, acordul oferă un standard înalt de protecție a muncii, mediului și consumatorului și un echilibru între comerț, investiții și dezvoltare sustenabilă. Astfel, cele 2 părți sunt obligate:

  • Să ratifice cele 8 convenții fundamentale ale Organizației Internaționale a Muncii și să respecte, promoveze și implementeze eficient principiile Organizației Mondiale a Muncii  cu privire la drepturile fundamentale la locul de muncă.
  • Să implementeze Acordul de la Paris și alte acorduri internaționale de mediu și să acționeze în favoarea conservării și gestionării durabile a faunei, biodiversității, pădurilor și pescuitului.
  • Să implice societatea civilă în monitorizarea implementării acestor angajamente de către ambele părți.

Vietnamul a făcut progrese serioase în aceste domenii, prin implementarea Convenției 98 a Organizației Mondiale a Muncii privind negocierile colective în iunie 2019, prin adoptarea unui nou Cod al Muncii în noiembrie 2019 și prin oferirea unor termene pentru ratificarea convențiilor fundamentale ale OMM cu privire la libertatea de asociere și muncă forțată.

Vietnamul este al doilea partener al Uniunii Europene la nivel comercial  dintre statele membre ale Asociației Națiunilor Sud-Est Asiatice, după Singapore, cu un comerț în bunuri de 49,3 milioane €/an și un comerț în servicii de 4,1 miliarde €/an. Principalele exporturi europene în Vietnam sunt produse de înaltă tehnologie, avioane, vehicule și produse farmaceutice. Principalele exporturi vietnameze în Uniunea Europeană sunt produse electronice, încălțăminte, textile, cafea, orez, fructe de mare și mobilă. Cu investiții directe în valoare de 6,1 miliarde de euro în anul 2017, Uniunea Europeană este unul dintre cei mai mari investitori în Vietnam, în special în procesarea industrială și manufactură.

Autor: Cezar-Iulian Blebea / Sursa foto: CaleaEuropeana.ro