Comisia Europeană a prezentat noua strategie de extindere

Comisia Europeană a adoptat miercuri, 5 februarie, o nouă strategie de aderare în contextul unor puternice diviziuni interne pe tema procesului de aderare al Macedoniei de Nord și al Albaniei, informează Euronews. Franța, sprijinită de Olanda și Danemarca, a blocat deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania anul trecut, solicitând un proces de aderare reversibil, cu un  puternic accent pe respectarea statului de drept.

,,Scopul propunerii de astăzi este de a restabili o perspectivă europeană credibilă pentru Balcanii de Vest. (…) În timp ce întărim și îmbunătățim procesul, scopul rămâne aderarea și calitate de membru al Uniunii Europene cu toate drepturile.” , a declarat Olivér Várhely, comisarul european pentru Vecinătate și Extindere.

Oficialul european a declarat că noua metodologie este bazată pe 4 principii: un proces de aderare ,,credibil”, ,,mai dinamic”, ,,ghidat de o direcție politică mai puternică” și ,,previzibil”.

Legat de primul principiu, Várhely a precizat că statele din Balcanii de Vest vor trebui să ofere rezultate mai credibile, în special în domeniul statului de drept. De asemenea, statele membre vor putea monitoriza și influența procesul de aderare mai puternic decât în trecut. ,,Va trebui să spunem clar că putem merge și înapoi”, a mai declarat Várhely, adăugând că ,,în rândul opiniei publice și a statelor membre, este o solicitare puternică de a putea inversa negocierile”.

Negocierile se vor axa pe 6 grupuri tematice dinamice, cu durată de un an. Grupul destinat drepturilor fundamentale și statului de drept se va deschide primul și încheia ultimul.

După implementarea noii metodologii va urma începerea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania. Comisarul Várhely speră  că acest lucru se va întâmpla înainte de începerea summit-ului destinat Balcanilor de Vest, din mai 2020. De asemenea, documentul propus de Comisie urmărește  implementarea unui plan de investiții pentru dezvoltarea economică a regiunii.

Autor: Cezar-Iulian Blebea / Sursa foto: caleaeuropeana.ro