Dăncilă a prezentat europarlamentarilor sociali-democrați prioritățile Președinției

By , in Știri despre România on . Tagged width: , ,

În cadrul reuniunii Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților (S&D) din Parlamentul European, pe 15 ianuarie, prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, conform unui comunicat publicat de Guvernul României.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a subliniat că principalul obiectiv al Președinției române este acela de a contribui la crearea unei Europe mai unite, mai coezive și mai apropiate de cetățenii europeni.

Oficialul a prezentat prioritățile în cadrul celor patru piloni principali ai Președinției române a Consiliului UE:

  • Europa convergenței – asigurarea convergenței și coeziunii în scopul unei dezvoltări durabile și echitabile pentru toți cetățenii și statele membre, pentru creșterea competitivității UE la nivel global;
  • Europa siguranței – consolidarea coeziunii și cooperării între statele membre în fața noilor provocări de securitate ce amenință siguranța;
  • Europa, actor global – consolidarea rolului global al Uniunii Europene, prin asigurarea unei coeziuni sporite în jurul angajamentelor comune asumate prin Strategia Globală de Politică Externă și de Securitate a Uniunii Europene, prin promovarea politicii de extindere a Uniunii și asigurarea consistenței politicilor UE în vecinătate, precum și prin implementarea angajamentelor UE în plan internațional;
  • Europa valorilor comune – stimularea coeziunii europene politice prin raportare permanentă la valorile comune pe care se bazează Uniunea și implicarea tinerilor în viața comunității.

Soraya Post, coordonator S&D pe problematica minorității rroma, a transmis un mesaj de „bun-venit”, menționând că „este o mândrie să vedem o femeie prim-ministru”.

În intervenția sa, președintele Grupului S&D din Parlamentul European, Udo Bullmann, a urat succes prim-ministrului și Guvernului României în exercitarea primei Președinţii a Consiliului UE, exprimându-și încrederea că obiectivele fixate vor fi îndeplinite.

De asemenea, europarlamentarul spaniol Jose Blanco Lopez a declarat că Președinția României vine într-un moment definitoriu pentru proiectul european.

Ttodat[, premierul român a subliniat că Președinția la Consiliului UE se bazează pe principiul – „Coeziunea, o valoare comună europeană” – ceea ce reflectă atenția pe care România o acordă coeziunii în toate dimensiunile sale: politică, economică și socială.

Sursa: Guvernul României