Consiliul UE aprobă directiva privind calitatea apei

În data de 5 februarie, în cadrul întâlnirii Comitetului Reprezentanților Permanenți (COREPER), ambasadorii statelor membre au acceptat directiva privind îmbunătățirea standardelor de igienă a apei de la robinet, informează site-ul oficial al instituției.

„Mesajul nostru pentru cetățeni este clar: Apa de la robinet este sigură pentru consum în întreaga Uniune Europeană. Acordul de astăzi va avea drept rezultat îmbunătățirea calității sale”, a declarat Tomislav Ćorić, Ministrul Mediului și Energiei din Croația.

Prin noile reglementări adoptate, standardul de calitate al apei va fi actual, mult mai clar definit și se vor introduce metode eficiente și moderne pentru monitorizarea și îmbunătățirea sa. Odată cu aceste schimbări, urmează stabilirea unui standard minim de igienă în ceea ce privește modul în care apa ajunge la cetățeni, prin modalități precum examinarea și eventuala înlocuire a țevilor. 

Această directivă vine ca un răspuns pentru diferitele substanțe cu care este contaminată, în momentul de față, apa curentă precum microplasticele, substanțe farmaceutice, perturbatorii endocrini și multe altele. Mecanismele de modernizare vor avea rolul de identificarea rapidă a problemelor și rezolvarea acestora într-o manieră flexibilă și eficientă, oriunde în Uniunea Europeană.

În momentul de față, statele membre depun un efort activ pentru a combate diferitele probleme ce apar odată cu circulația apei curente. Pentru promovarea acestei acțiuni, statele vor plasa centre de mentenanță și de supraveghere a apei curente în cât mai multe locuri publice. Cetățenii vor avea acces la informații actuale privind procesele care au loc referitor la stadiul de mentenanță al apei. 

Directiva aprobată va fi aplicabilă la 20 de zile după publicarea acesteia în Monitorul Oficial al Uniunii Europene.

Autor: Marius Arsene