Parlamentul European a votat retragerea Marii Britanii din UE

Marea Britanie se retrage oficial din Uniunea Europeană, după trei ani și jumătate de discuții referitoare la Brexit. Miercuri, 29 ianuarie, Parlamentul European a votat acordul de retragere a Regatului Unit din UE, informează Euronews.

Eurodeputații au susținut acordul Brexit cu 621 de voturi „pro” și 49 de voturi „contra”, deschizând astfel calea Marii Britanii de a părăsi UE la data de 31 ianuarie 2020. Acest acord trebuie să fie aprobat de Consiliul European.

Ursula von der Leyen, noul președinte al Comisiei Europene a declarat că Acordul de retragere a fost „un prim pas”. „Vreau ca Uniunea Europeană și Regatul Unit să rămână buni prieteni și parteneri.”, a mai declarat oficialul. Cu toate acestea, von der Leyen a subliniat că Marea Britanie va trebui să se angajeze în respectarea standardelor UE privind mediul și drepturile lucrătorilor.

Structura Parlamentului European va suferi schimbări. Ulterior retragerii Marii Britanii, vor rămâne doar 705 eurodeputați, față de cei 751 prezenți în acest moment. Pe 31 ianuarie se încheie mandatul celor 73 de eurodeputații britanici, 27 dintre acestea urmând a fi redistribuite către statele membre. Unul dintre aceste mandate îi va reveni României.. Structura grupurilor parlamentare se va modifica și ea în urma retragerii eurodeputaților britanici.

Structura grupurilor parlamentare din PE, post-Brexit / Sursa foto: Euronews

Steagurile Regatului Unit din fața Parlamentului European, a Comisiei și a Consiliului vor fi coborâte pe 1 februarie. Unul va fi dus în Muzeul de istorie al Casei Europene.

Autor: Daniela Vilidniuc / Sursa foto: Euronews