Parlamentul European despre aderarea Turciei la Uniunea Europeană

Noul raportor al Parlamentului European pentru relațiile cu Turcia, Nacho Sanchez Amor, a susținut vineri, la Istanbul, că Parlamentul European dorește ca Turcia să-și mențină poziția de aderare la Uniunea Europeană, informează Agerpres.

„Turcia este și ar trebui să rămână țară-candidată (la aderare), în pofida dificultăților curente din relațiile UE-Turcia”, a declarat Nacho Amor, în cadrul unui comunicat de la finalul primei vizite oficiale în Turcia.

Pe durata acestei vizite oficiale, raportorul Parlamentului European s-a întâlnit cu membri ai guvernului și primari, vizita desfășurându-se în cadrul acestei săptămâni. În continuarea susținerii ideii de continuitate a aderării Turciei, acesta adaugă: „Trebuie să comunicăm mai mult și mai bine pentru a depăși actuala lipsă de încredere între Turcia și Uniunea Europeană”.

Începând cu anul 2005 au avut loc primele negocieri referitoare la aderarea Turciei la Uniunea Europeană. În 2016 însă, relațiile au devenit problematice din pricina represaliilor inițiale înaintate de către guvernul turc împotriva disidenților, ca reacție la puciul eșuat al unei grupări din cadrul armatei. Noul raportor al Parlamentului European, a susținut și îndemnat la reforme în domeniul juridic și mass-media în Turcia, considerând consecințele puciului fiind parte a unei „perioade excepționale”.

Anul trecut, tensiunile au escaladat datorită disputei asupra exploatărilor de gaz din Marea Mediteraneană și ofensiva militară a Ankarei în Siria.

Afluxul de migranți dinspre Siria (aflată în război civil) spre Europa a fost încheiat în 2016 printr-un acord ce prevedere fonduri acordate în acest scop Turciei de către Uniune Europeană.

Autor: Mihaela-Alexandra Böhm / Sursa foto: Twitter