Uniunea Europeană și-a desemnat primul ambasador în Marea Britanie după Brexit

Conform AFP, Uniunea Europeană a ales vineri ambasadorul care o va reprezinta în Regatul Unit. Acesta este portughezul Joao Vale de Almeida și o să intre în funcție începând cu data de 1 februarie, la o zi după finalizarea Brexit-ului.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a anunțat vineri printr-un comunicat de presă că Joao Vale de Almeida  o să fie „primul şef al viitoarei delegaţii a UE în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord”, iar mandatul acestuia va începe la 1 februarie. Începând de atunci, țara își va asuma statutul de „ţară terţă”.

De asemenea, în aceeași zi, premierul conservator britanic Boris Johnson urma să primească spre contra-semnare acordul UE privind Brexit-ul, după ce documentul a fost semnat joi noapte de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și de președintele Consiliului European, Charles Michel.

Joao Vale de Almeida (62 ani) este de origine portughez și este de profesie jurnalist. Acesta a fost ambasador  al Uniunii Europene în SUA din 2010 până în 2014 și în această perioadă a participat la negocierile asupra acordului de liber-schimb între UE și SUA,  iar între anii 2015-2019 a fost ambasador al UE la ONU. Totodată, acesta a fost și purtătorul de cuvânt al executivului european în perioada în care premierul Boris Johnson încă era jurnalist la Bruxelles.

Autor: Maria-Andrada Tubultoc / Sursa foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Jo%C3%A3o_Vale_de_Almeida