Irlanda, cea mai afectată țară de Brexit

Ursula von der Leyen a declarat într-o conferință de presă că Irlanda va fi grav afectată de Brexit. Șefa Comisiei Europene a făcut această afirmație în contextul protestelor fermierilor împotriva prețurilor cărnii de vită, conform stiripesurse.ro.

Irlanda de Nord urmează să părăsească Uniunea Europeană pe 31 ianuarie împreună cu restul Regatului Unit, în timp ce Republica Irlanda va rămâne membră UE. În contextul Brexit-ului, Prim-ministrul Leo Varadkar afirmă că Irlanda va fi „cu siguranță în echipa UE”, în ciuda negocierilor acordului comercial între blocul comunitar și Marea Britanie. „Vreau să o asigur pe preşedinta von der Leyen că Irlanda, în pofida relaţiei noastre unice cu Regatul Unit, va fi cu siguranţă în echipa UE – parte a celor 27 în aceste negocieri – la fel cum cei 27 au fost atât de mult de partea noastră în prima fază a acestor convorbiri”, a mai adăugat el.

Cei doi oficiali vor participa la un dineu la Dublin Castle, unde principalele subiecte de discuție vor viza Brexit-ul, noul Pact Ecologic European și Politica Agricolă Comună. Premierul irlandez a promis că va încerca să obțină finanțare pentru comitatele de la frontieră – cele mai afectate de Brexit. „Voi depune o cerere pentru un miliard de euro în cadrul programului Peace Plus pentru Irlanda de Nord şi comitatele de la frontieră şi o voi informa pe Von der Leyen privind deblocarea activităţii Stormont şi restaurarea împărţirii puterii”, a declarat Varadkar.

După un impas de trei ani, Parlamentul din Irlanda de Nord și-a reluat sâmbătă activitatea. Reprezentanții UE au declarat că doresc să înregistreze progrese semnificative în trei aspecte specifice înainte de a începe discuțiile privind relația viitoare dintre UE și Regatul Unit: drepturile cetățenilor, soluționarea financiară și Irlanda. Orice acord de retragere la sfârșitul negocierilor dintre UE și Regatul Unit va necesita aprobarea Parlamentului European înainte de intrarea sa în vigoare.

Autor: Daniela Vilidniuc / Sursa foto: Politico