Comisia Europeană are un nou secretar general

Comisia Europeană a numit-o marți, 14 ianuarie, pe Ilze Juhansone în funcția de secretar general, cea mai înaltă poziție administrativă din cadrul executivului european, informează Politico.

Fosta ambasadoare a Letoniei pe lângă UE va deveni al optulea secretar general al Comisiei Europene. Juhansone s-a alăturat Comisiei din serviciul diplomatic al țării sale în 2015, devenind secretar general adjunct.

Numirea ei a fost salutată de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen care a declarat: „De la sosirea mea vara trecută, Ilze Juhansone s-a dovedit a fi, în același timp, foarte competentă și bine informată. Pe baza experienței sale vaste în cadrul Comisiei, a aptitudinilor sale de conducere și de management, precum și a legăturilor sale excelente cu statele membre și cu alte instituții europene, ea va fi un actor-cheie în sprijinirea realizării agendei noastre”.

Juhansone i-a avut drept contracandidați pe francezul Jean-Eric Paquet, director general al Comisiei Europene pentru cercetare și inovație și pe spaniolul Daniel Calleja Crespo, care conduce Direcția Generală pentru mediu. Prioritatea lui Von der Leyen a fost aceea de a avea mai multe femei în poziții de top în Comisia Europeană, însă numirea lui Juhansone a reprezentat și un răspuns dat criticilor care acuză că pozițiile de top din Comisia Europeană și din instituțiile UE sunt acordate oficialilor din Vest, lucru ce creează un dezechilibru geografic din punct de vedere politic.

Autor: Cristina Bustea / Sursă foto: Politico